ZONE DE AFECTIUNI Ochii Glaucomul - o boala cronica care afecteaza ochii
Autor: Dr. Claudia Duta, medic rezident oftalmologie Ultima actualizare în Miercuri, 11 Ianuarie 2012 18:01
Profil Autor: Claudia Duta
( 246 Voturi )


GPUD     Ce este glaucomul ?

Glaucomul este o boala cronica, care consta in pierderea treptata, progresiva, a vederii prin afectarea ireversibila a nervului optic. Nervul optic este cel care transmite informatia vizuala preluata de la nivelul retinei la nivelul emisferelor cerebrale. Prima cauza de orbire ireversibila la nivel mondial,

glaucomul evolueaza frecvent tacit, fara simptome, pana in fazele avansate.

Care sunt cauzele aparitiei ?

Initial considerat urmarea unei presiuni intraoculare (PIO) crescute, glaucomul este recunoscut astazi ca o afectiune cu o etiologie mult mai complexa, din pacate, incomplet elucidata. Desi valorile mari tensionale constituie un factor de risc important este evidenta existenta altor cauze datorita faptului ca inclusiv persoane cu valori normale ale tensiunii intraoculare pot dezvolta afectiunea glaucomatoasa.

Cum creste presiunea intraoculara?

Umoarea apoasa (UA) este produsa de o structura aflata in spatele irisului (corpul ciliar), este drenata in camera anterioara(CA) la nivelul pupilei si paraseste ochiul prin intermediul unei structuri aflate in unghiul camerular (reteaua trabeculara).

In ochiul sanatos exista un raport normal intre cantitatea de fluid care intra in ochi si cea care paraseste ochiul cu pastrarea unei tensiuni intraoculare normale constante. Mentinerea acestei presiuni este necesara pentru a asigura un volum normal al globului ocular, nutritia structurilor oculare si o functionare corespunzatoare.

In ochiul glaucomatos cantitatea de fluid produsa este mai mare decat cea eliminata, producand o crestere progresiva a presiunii intraoculare care, transmitandu-se retrograd afecteaza nervul optic cu pierderea progresiva a campului vizual.

Tipuri de glaucom

FOnormal (2)Glaucomul cronic simplu (Glaucom primar cu unghi deschis - GPUD)

Cea mai frecventa forma de glaucom, afectand 1% din persoanele peste 40 de ani. Rezistenta crescuta la drenaj a retelei trabeculare duce la o crestere treptata a presiunii intraoculare si o scadere progresiva a numarului de fibre nervoase. Unghiul camerular are o deschidere normala. Progresia fiind treptata, de-a lungul anilor, mecanismele compensatorii isi fac simtita prezenta, neexistand o simptomatologie evidenta.

Inchiderea acuta a unghiului

Este o forma mai rara de glaucom, produsa de blocajul canalelor de drenaj rezultand in cresterea acuta a presiunii intraoculare. Unghiul camerular este inchis. Se dezvolta rapid, avand o simptomatologie zgomotoasa si necesitand tratament medical de urgenta.

Glaucomul cu tensiune normala

GPUD-Stadiu moderat (2)Afectarea nervului optic are loc chiar in prezenta unei presiuni intraoculare normale. Cauzele inca nu sunt intelese.

Alte tipuri de glaucom

- Glaucomul secundar - apare secundar unor traumatisme, inflamatii, cataracte avansate, diabet sau administrarii timp indelungat a unei substante medicamentoase – steroizi;

- Glaucomul pigmentar - produs de blocarea retelei trabeculare cu granule de pigment irian;

- Glaucomul neovascular - produs de blocarea retelei trabeculare printr-o retea de neovase ce apar in cadrul unei afectiuni de baza – diabet, tromboza de vena centrala a retinei, etc

- Glaucomul congenita - este o afectiune rara, cu transmitere ereditara; apare la copii, fiind produs de dezvoltarea anormala a canalelor de drenaj in perioada prenatala.

Care sunt simptomele ?

GPUD-Stadiu avansat (2)Simptomele variaza in functie de tipul de glaucom.

Glaucomul cu unghi deschis se dezvolta incet si progresiv, uneori fara nici o simptomatologie notabila ani de-a randul. Pacientii pot sa nu remarce nici o scadere a vederii initial, pierderea de vedere fiind periferica iar acuitatea vizuala ramanand neschimbata. In momentul in care pacientii devin constienti de pierderea de camp vizual, de obicei afectiunea este foarte avansata.

Glaucomul acut (inchiderea acuta a unghiului) este o forma mai rara de glaucom in care se dezvolta foarte rapid o crestere a presiunii intraoculare pana la valori foarte mari ce pot duce la pierderea completa si ireversibila a vederii intr-un timp foarte scurt. Pacientul poate remarca vedere incetosata pe ochiul afectat, halouri colorate in jurul surselor de lumina, ochi rosu, dureros, cefalee frontala insotita de senzatie de greata si varsaturi, pierdere brusca de vedere.

Glaucomul congenital se poate manifesta sub diferite forme. Uneori, poate sa nu existe nici un simptom. Instalarea simptomatologiei poate fi gradata. Simptomatologia oculara poate include senzitivitate la lumina, opacifierea corneei, cresterea in volum a ochiului si corneei, lacrimare intensa, pierdere de vedere. Copilul poate fi iritabil, fara pofta de mancare, poate prezenta senzatie de greata si varsaturi. Simptomele pot fi gresit intelese inainte de diagnosticarea glaucomului. Copiii mici cu glaucom sunt frecvent lipsiti de pofta de mancare, agitati, nefericiti.

Care sunt persoanele cu risc ridicat ?

Orice persoana poate dezvolta glaucom dar exista persoane cu un risc mai crescut decat altele. Persoanele peste varsta de 60 de ani, persoanele care au in familie rude de gradul I cu glaucom, persoanele aflate in tratament cu corticosteroizi pentru afectiuni sistemice (Ex: astm, artrite, sarcoidoza) sau local (Ex: uveite) au un risc crescut de a dezvolta glaucom cu unghi deschis. Traumatismele oculare pot afecta sistemul de drenaj al ochiului si produce glaucom secundar cu unghi deschis ce se poate manifesta la un interval mai scurt sau mai lung dupa accident. Hipertensiunea arteriala sistemica (HTA) pare sa fie mai frecventa in randul pacientilor glaucomatosi, coexistenta celor doua afectiuni putand fi rezultatul unor mecanisme patogenice comune. Scaderea nocturna a tensiunii arteriale constituie, de asemeni, un factor de risc. Anumite rase au o predispozitie crescuta – afroamericanii si hispanicii peste varsta de 60 de ani au o predispozitie crescuta pentru GPUD, asiaticii au o predispozitie crescuta pentru inchiderea acuta a unghiului.

Cum poate fi diagnosticat glaucomul?

Un examen amanuntit in cazul unei suspiciuni de glaucom trebuie sa cuprinda:

- Examinarea polului anterior al globului ocular (biomicroscopie);

- Masurarea tensiunii intraoculare (tonometria);

- Masurarea grosimii corneene (pahimetria);

- Evaluarea gradului de deschidere al unghiului camerular (gonioscopie);

- Evaluarea campului vizual (campimetrie);

- Observarea capului nervului optic (oftalmoscopie sau fundul de ochi).

Cum este tratat glaucomul ?

Tratamentul medicamentos – topic consta in aplicarea in sacul conjunctival a 1-2 picaturi zilnic dintr-una sau mai multe solutii oftalmice ce au rolul de a scadea tensiunea intraoculara si a preveni afectarea nervului optic. Tratamentul medicamentos poate fi schimbat periodic de medicul dvs curant, in functie de raspunsul la terapie, in scopul minimizarii efectelor secundare si maximizarii efectului hipotensor.

Preparatele topice scad presiunea intraoculara prin 2 mecanisme – prin cresterea drenarii umorii apoase sau prin scaderea producerii acesteia. Medicamentele utilizate in tratamentul glaucomului pot avea la baza derivati de prostaglandine, β-blocanti (timololul), α-blocante, inhibitori ai anhidrazei carbonice. Pentru a avea un efect maximal medicatia trebuie administrata regulat, la aceleasi ore. Aceste medicamente, desi aplicate topic, pot avea reactii adverse atat locale cat si generale. Este necesar sa va informati medicul oftalmolog asupra afectiunilor de care suferiti si asupra terapiei pe care deja o urmati. Solutiile oftalmice antiglaucomatoase pot produce: ochi rosu, senzatie de arsura, modificari ale ritmului cardiac, respiratiei, dureri de cap, vedere incetosata.

Tratamentul medicamentos - sistemic include medicamente administrate in special in formele acute sau cele rezistente la tratament, pana la rezolvarea chirurgicala. Efectele adverse includ somnolenta, parestezii (furnicaturi) ale fetei si extremitatilor, mai rar oboseala, nervozitate, tremor, depresie, sete, tulburari digestive, uneori eruptii cutanate alergice.

Tratamentul chirurgical laser este eficient in mai multe tipuri de glaucom si se realizeaza in doua moduri:

- Iridotomia laser creeaza o comunicare intre camera posterioara si cea anterioara prin aplicarea unor puncte de impact laser in irisul periferic; in acest mod UA ajunge la nivelul unghiului camerular.

- Trabeculoplastia laser consta in aplicarea impactelor laser la nivelul retelei trabeculare in scopul unui drenaj mai bun al umorii apoase.

Chirurgia clasica - trabeculectomia consta in creearea chirurgicala a unei noi cai de eliminare a umorii apoase din CA intr-un spatiu protejat de sclera si conjunctiva – bula de filtrare. Este cea mai frecvent folosita metoda invaziva in tratamentul glaucomului, avand o eficacitate dovedita in tratamentul glaucomului avansat.

Cat de des ar trebui sa fac un examen oftalmologic?

Pentru a ma asigura ca nu am glaucom:

Este foarte important sa fiti examinat regulat de un medic oftalmolog in scopul diagnosticarii si tratarii precoce a unui eventual glaucom. Examenul oftalmologic ar trebui sa aiba loc:

- inainte de 40 de ani, la fiecare 2 - 4 ani;

- intre 40 si 54 de ani, la fiecare 2 - 3 ani;

- intre 55 si 64 de ani, la fiecare 1-2 ani;

- dupa varsta de 65 ani, de 2 ori pe an.

Orice persoana cu risc crescut ar trebui sa fie vazuta de un oftalmolog o data pe an dupa varsta de 35 de ani.

Daca am fost diagnosticat cu glaucom ?

Pana la stabilirea unui tratament optim poate fi necesar sa mergeti la consult in fiecare saptamana sau luna. Nu exista o valoare standard a presiunii intraoculare sub care toti pacientii sunt protejati de avansarea defectelor de camp vizual. Chiar dupa normalizarea valorilor tensiunii intraoculare si stabilirea unei scheme terapeutice eficiente este necesar sa mergeti la control de cateva ori pe an.

Poate fi glaucomul prevenit ?

Glaucomul cu unghi deschis nu poate fi prevenit, intrucat inca nu se cunosc factorii determinanti. Poate fi insa prevenita afectarea nervului optic si pierderea vederii printr-o diagnosticare precoce si un tratament prompt, corect administrat. Diagnosticarea glaucomului in momentul in care pacientul devine constient de afectarea campului vizual inseamna, de cele mai multe ori, un glaucom absolut pe unul din ochi si un stadiu avansat pe celalalt ochi, ceea ce, din pacate este mult prea tarziu. Detectarea perimetrica a defectelor de camp vizual are loc in momentul in care s-au pierdut deja 40% din fibrele nervoase. Este evidenta, in aceste conditii, importanta unui screening al populatiei cu repetarea regulata a controlului oftalmologic constand in masurarea tensiunii intraoculare, evaluarea modificarilor fundului de ochi, efectuarea campului vizual computerizat. La acestea se pot adauga la indicatia medicului oftalmolog metodele imagistice (OCT, HRT, Gdx) care permit o analiza tridimensionala a capului nervului optic si evaluarea grosimii fibrelor nervoase, permitand detectarea precoce a modificarilor glaucomatoase.

Glaucomul secundar poate fi prevenit prin evitarea traumatismelor oculare, chirurgia cataractei, tratarea precoce a inflamatiilor si a celorlalte afectiuni ce stau la baza producerii acestuia.

Majoritatea cazurilor de inchidere acuta a unghiului pot fi prevenite prin iridotomii laser aplicate pe ochii cu risc crescut de inchidere acuta sau cronica a unghiului.

Afla daca esti expus riscului de a face glaucoma! Fa-ti testul : Ce risc am de a face glaucom?

Copyright © Reteaua Medicala: Articolul se afla sub protectia drepturilor de autor.

Autorul acestui articol: Dr. Claudia Duta, medic rezident oftalmologie
Cine a citit acest articol a citit si: :

» Primul ajutor in traumatismele oculare

     De cele mai multe ori, un simplu fir de praf patruns sub pleoape produce un disconfort ocular considerabil, aducand un pacient cu ochi rosu, plini de lacrimi pe usa camerei de urgenta. Cu atat mai mult un traumatism ocular...

» Un pic de anatomie ...

     Globul ocular are forma unei sfere usor aplatizate supero-inferior, cu un diametru antero-posterior de 24 mm si o greutate de 7,5 g.Peretele globului ocular poseda 3 tunici, fiecare cu un rol distinct .Tunica externa (...

» Afla de ce ti se zbate ochiul!

Atunci când ni se zbate ochiul, asociem adesea acest lucru un eveniment neplăcut  din viaţa noastră, care urmează să se întâmple. Dacă ni se zbate ochiul drept, o  să ne meargă bine, iar dacă ni se zbate ochiul stâng, vom avea...

» Ambliopia - ochiul lenes

Ambliopia , cunoscuta sub denumirea de „ochiul lenes" , este o scadere a acuitatii vizuale , la unul , sau mai rar , la cei doi ochi , ce nu este produsa de un defect structural la nivelul globului ocular sau a cailor de transmitere a informatiei...

» Boala Graves – Basedow – cea mai frecventa cauza de hipertiroidie!

     Boala Graves – Basedow este cea mai frecventa cauza de hipertiroidie (excesul de hormoni apare prin exacerbarea functiei tiroidiene). Femeile sunt de 8 ori mai afectate decat barbatii. Desi poate aparea la orice varsta,...

Comentarii 

 
#2 RE: Glaucomul - o boala cronica care afecteaza ochiiDrDuta 01-12-2011 12:32
Este un caz tipic de glaucom primar cu unghi deschis diagnosticat in momentul in care pacientul remarca pierderea de camp vizual . Din pacate ,in acest moment stadiul afectiunii este destul de avansat , astfel incat pierderea de camp este totala pe un ochi , tratamentul medicamentos avand rolul de a conserva campul vizual al ochiului congener . Este , de aceea , foarte important sa se inteleaga necesitatea solicitarii unui consult oftalmologic complet in mod regulat , cuprinzand examinarea polului anterior , examinarea fundului de ochi si masurarea tensiunii oculare . Acest set minim obligatoriu de investigatii furnizeaza medicului oftalmolog datele necesare pentru screening , ridicarea suspiciunii de glaucom constituind indicatia pentru investigatii suplimentare .
Raportează către un administrator
 
 
#1 RE: Glaucomul - o boala cronica care afecteaza ochiiD.B. 28-11-2011 17:23
Ma numesc D.B. si am 57 de ani . Acum aproximativ 1 an si jumatate am mers la un cabinet de optica medicala unde am fost consultata pentru stabilirea dioptriilor . In luna septembrie a acestui an am avut dereglari de vedere . La 1 noiembrie am mers la oftalmologie si am constatat ca nu vad nimic cu ochiul drept . Dupa verificari amanuntite , rezultatul a fost : TOD=63mmHg , TOS=21mmHg , dupa tratament cu picaturi tensiunea oculara (TO) incepand sa scada . Rezultatul : glaucom absolut ochiul drept , glaucom avansat ochiul stang . Pe data de 08.11.2011 : TOD=30mmHg , TOS=19mmHg . Pe data de 17.11.2011 : TOD=24mmHg , respectiv 29mmHg , la interval de 2 ore , TOS=19mmHg sub tratament maximal .
Mentionez ca nu am avut nici un fel de simptome , nu am avut dureri de nici un fel . Singurul simptom a fost acela ca am avut dereglari de vedere , iar la televizor sau calculator am simtit ca imi obosesc foarte tare ochii .
Raportează către un administrator
 

Pentru a putea posta un comentariu este necesar sa va logati.

Pentru a te inregistra, click aici.

In cazul in care sunteti inregistrat si nu sunteti logat, click aici.

Sugestiile tale sunt foarte importante pentru noi deoarece ne vor ajuta să-ţi oferim un serviciu mai bun.
 

cauta medic

cauta farmacii

discount button
farmacii
clinici

Pune o intrebare unui medic specialist

Cele mai populare intrebari

Care e valoarea normala a INR-ului? 50359
Eficienta polygynax 26945
Trombocite crescute 21865
alimente permise dupa operatia de apendicita 20461
surplusul de mucus la un bebelus de 5 luni 19843
din ce cauza vomiti sange? 19312
Gravitate rezultat LSIL 19020
durere in zona inghinala dreapta 15613
sub coaste simt o umflatura... 15508
E posibila pierderea sarcinii? 14539
rezultate cultura normale sau nu? 12769
Nistatina pentru prevenirea candidei 12711
Creatinina serica mare 11654
ochi care curg 10771
sanzyme ? sa ii dau sau nu ? 10718
Mi-au iesit niste bubite pe penis. Ce inseamna? 10424
Tratament ASC-US 10232
mancarime a pleoapelor,descuamare... 9799
Ciplox - picaturi oftalmice pot fi folosite la un copil de 6 ani? 9684
Calcitonina marita - analize? 9626
am facut 2 teste de sarcina si au iesit negative.Pot fi insarcinata? 9524
am o durere la talpa picirului chiar sub degete 9358
am tot timpul mucozitati in gat 9272
Interpretare analize 9221
Abstinenta pe perioada tratamentului cu ovule? 8791
La testul papanicolau mi-au fost descoperite doua infectii 8760
Nodul in gat ce inseamna? 8714
fetita mea merge doar pe varfuri e normal??? 8604
interpretare rmn cerebral 8600
La cat timp dupa tratament cu antibiotic se reface examenul de urocultura?! 8485
Ce inseamna coji si roseata la nivelul lobului urechii? 8361
pete rosii la incheieturile mainilor 8291
recomandare pt.expectoratie copil 7965
Viroza eruptiva...de care? 7962
Colesterolul meu este de 270. Ce pot face sa il scad? 7896
recomandare pt.copil care vomita 7823
Ce semnifica analiza idr pentru tuberculina? 7626
Fetita mea are in scaun oua de ascaris lumbricoides... 7576
dureri abdominale la bebelus 7500
Tratament gastroenterocolita 7307
Ce inseamna histerectomia subtotală? 7277
Veruci plate si molutrex 7004
Scurgeri din buric 6994
Umflatura in zona fruntii situata central, chiar deasupra sprancenelor. 6741
ce este inflamatia? 6699
ce ar putea fii o durere intre ovarul drept si picior?? 6567
stafilococul auriu -ce analize mai tb.sa fac? 6529
Poti ramane insarcinata fara contactul sexual? 6218
care este cauza manancarimii de la nivelul calcaielor? 6173
cum se poate regla tranzitul intestinal (scaune prea tari) la un copil de 1 an ? 6126
de ce apar pe fata bubite? 6096
Fiica mea are un chist seros de 3 cm 5969
Conizatie sau biopsie cervicala? 5964
SENZATIE DE USTURIME 5871
Detalii LSIL 5870
scurgere crem maronie 5793
E normala sangerare dupa 3 saptamani de la ERAD? 5728
ce sanse sunt sa duc o sarcina la bun sfarsit cu ureaplasma? 5666
Ce inseamna AP ? 5660
glicemie mare 5658
In ce conditii pot relua tratamentul cu cervucid? 5576
Consult cardiologic? 5568
sunt normale sangerarile vaginale in trim.III de sarcina? 5551
Efectul anesteziei si a radiografiei in primele saptamani sarcina? 5535
Foarte brusc mi-au aparut multe cosuri pe fata. Ce sa fac? 5515
Ma doare in piept. E posibil sa am probleme cu inima? 5475
Cafeaua de la automat este sanatoasa? 5417
Mancarimea scalpupui si caderea parului 5417
ce ce intampla de nu imi vine ciclul dupa chiuretaj? 5376
Cat de grava este rana pe col? 5369
Durere ovar dreapta cu iradiere mijloc? 5254
de ce ma doare stomacul? 5226
cum pot sa scad trigliceridele (223) si colesterolul (241)? 5160
Se poate inlocui moldaminul? 5101
Ejaculare precoce 5083
Bebelusul are mucozitati 5057
Dupa un avort cand trebuie sa-mi vina menstruatia? 5051
Transaminaze GOT crescute 5043
pana la cate saptamani de sarcina se poate lua aspenter? 4990
pete rosii pe fata? 4980
Va rog sa-mi spuneti ce tratament sa iau 4891
Sunt recomandate spalaturile cu ceai de pelin dupa o interventie de ERAD? 4875
ce presupune desfundarea canalului lacrimal ? 4818
Tuse seaca. Cauze? 4810
Ce presupune regimul alimentar dupa operatie de ocluzie intestinala? 4734
Folosirea unei centuri cu electrostimulare imi poate afecta organe interne? 4662
ce-ar trebui sa fac cind mi se cojeste pielea de linga nas,in regiunea narilor,la fel pielea din cap,care ar fi cauza acestui fapt? 4586
Care sunt cauzele leucopeniei? 4583
persista intoleranta la lactoza a copilului? 4555
Sindrom de malabsorbtie intestinala 4452
Cum scap de mancat compulsiv? 4436
din ce cauza am dureri musculare? 4395
din ce cauza apar viermisorii intestinali la bebelusi si cum se pot elimina? 4376
ce efecte poate avea valoare timpului quick mare? 4328
poate fi un copil purtator de virusul varicelei si sa-l dea la altii daca nu face el insasi boala? 4285
e normala scrugerea maronie? 4262
Betabioptal la nou nascut? 4254
perioada administrare lapte fara lactoza pt. bebe de 8 luni? 4242
as vrea sa stiu daca sufar de tbc 4227
cand se inchide fontanela anterioara? 4195
Se mai poate vorbi de hidrosalpinx? 4195
contraindicatii extract zmeur + castan 4180
Am tenul foarte gras. Ce creme ar trebui sa folosesc? 4146
am niste pete rosii-maronii pe brate 4132
Care sunt cauzele secretiilor vaginale cu sange? 4132
am mancarimi ale pielii picioarelor dupa epilat...??? 4124
intepaturi la inima 4093
De ce are baietelul somnul agitat noaptea? 4092
de ce nu apare butonul embrionar? 4065
Pot sau nu sa raman insarcinata? 4052
pot ramane insarcinata dupa cauterizare rana pe uter? 4024
Buna ziua, din cauza unor scurgeri vaginale am facut o analiza a secretiei, iar rezultatul este: Secretie vaginala: Celule epiteliale poligonale frecvente Leucocite relativ frecvente Trichomonas vaginalis absent Levuri frecvente Inmugurite prezente Hife, 4024
adenomul hipofizar si sarcina 4005
Lipom sau altceva are bebelusul meu? 3968
am si eu o intrebare .. mi-a aparut in zona inghinala (mai exact intre pasarica si picior ) in partea stanga o galma in interior care ma doare foarte tare si cand merg si mai ales cand ma ating .. si usor usor ma doar si in partea dreapta si tind sa cred 3956
care sunt cauzele setei excesive? 3938
fetita mea de 2 ani si 4 luni are o tuse care nu o mai lasa 3925
formatiune macronodulara neomogena 3924
cum pot scapa de pilozitatea excesiva? 3921
Poate exista secretie lactata cata vreme prolactina este normala? 3911
poate fi balonarea cauzata de stres? 3869
ce inseamna circulara pericervicala 3864
pot lua cervugid in sarcina? 3840
din ce cauza imi cade parul? 3839
O valoare a TSH de 1.04 reprezinta un risc mare sau mic pentru sanatatea mea? 3829
Irigatii vaginale inainte de folosirea ovulelor 3805
Doxicilina mciprofloxacina si canesten ovule in sarcina. 3764
copil mic cu fontanele mari 3747
baietelul meu face amigdalita pultacee din 2 in 2 luni 3707
mai este necesara administrarea de vitamina D pt.copil? 3685
Arata testul Papanicolau sarcina? 3663
Ce simte o femeie cand i se rupe himenul? 3656
terapia pentru hepatita c cu SOFOSBUVIR o SOVALDI a aparut in romania? Care sunt costurile si cine poate beneficia? 3650
Tumora Cefalo-Pancreatica pT3N1M0 3613
Ganglion 3594
Pot folosi ovulele CERVIRON pe timpul alaptarii? 3567
Cervugid + antibiotice 3535
mobiluncus 3505
de ce ma doare mijlocul? 3494
ce inseamna : distrofie eritocitarar si hipocromie marcata? 3490
alimentatie sindrom hodgkin 3479
lipom? 3455
Cum sa scap de nodulul de pe tiroida? 3372
ce inseamna uter fibromatos poti avea copil 3364
De ce mi se umfla ploapele?? 3360
Va rog sa-mi spuneti ce inseamna? 3353
Buletin Anatomopatologic 3301
rezultate analize sange 3296
Este bun ceaiul de pelin in cazul ranilor de col? 3242
Ag HBs 3226
dureri de picioare si transiparatie la copii 3186
Tratament hemangiom 3175
De ce unghiile de la picioare se innegresc si cad? 3167
postinor 2 3159
ce semnifica analiza --electroforeza hemoglobinei 3141
limba umflata ? 3128
mancarimi ale pielii 3118
Pata rosie care nu mai trece, pe capul bebelusului dupa intepatura unei gaze 3115
Mi-au aparut foarte multe cosuri brusc 3098
nodul la san.... 3080
LSiL 3061
Ce intrebare ai pentru noi ? 3054
sunt recomandate tratamentele hormonale pentru a ma ingrasa? 3044
daca alaptez pot lua aspenter? 3026
Care este parerea dumneavostra despre valoarea AMH- ului? 2996
ce semnifica analiza --electroforeza hemoglobinei? 2988
Durere la nivelul gatului si omoplatului drept si degete amortite 2971
Pot lua anticonceptionale? 2893
Cu ce sa-i dau fetitei pentru mancarime la spate, deasupra funduletului, in zona unde este elasticul pampersului? 2883
Intre ce valori este ideal sa-si pastreze un diabetic glicemia? 2881
am pe piciorul drept nishte bubite... 2864
Este normal sa mai am secretii mamare? 2860
Ce reprezinta aceste valori ??? 2791
dupa nastere ..dereglare hormonala? 2762
dieta cardiaci 2753
HERPES BUZA-REMEDIU-TRATAMENT? 2739
Candida la bebelus de 6 luni 2737
RANA PE UTER 2734
ce tratament pentru raceala copil recomandati? 2712
cauza lipsei mentruatiei? 2701
Poate fi usturimea gatului un tip de reactie alergica la PARACETAMOL? 2700
cate saptamani de sarcina am? 2686
Cat de grava este colpita la adolescente? 2667
Care sunt sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala? 2666
exista vreun tratament de marire a penisului si contra ejaculari precoce 2665
sotul meu are probleme cu erectia... 2664
Ce ar putea fi cojitele care apar mereu la nivelul scalpului? 2634
Ce tratament ne puteti recomanda pentru psoriazis? 2617
piele uscata 2612
Mi-a fost prescris medicamentul Lutenyl.Trebui administrat 10 zile pe luna ,din ziua 16 in ziua 25 a ciclului mentrual.Imi puteti explica ce inseamna ziua 16 a ciclului? 2605
Ma lupt cu o candidoza de ceva vreme dar ea recidiveaza. Cum sa fac sa o tratez definitiv? 2602
In ce consta tratamentul alunitelor? 2601
Bubite mici si senzatie de mancarime 2578
durere punctiforma gamba copil 2548
Buna!Am o depresie de 6 ani si iau coaxil,calmepam,xanax.De curand am schimbat tratamentul putin,iau coaxil aproape 3 pe zi.Doctora mi-a dat de putin timp si romeron insa de la prima jumatate m-am simtit rau,in ultima vreme am fost fff suparata si mananc 2544
am un lipom de circa 10 cm in apropiere de umarul drept 2533
Regim dupa operatie 2526
ce as putea face in cazul constipatiei la copil? 2510
Dieta frugifora este sanatoasa? 2486
Cum pot slabi dupa nastere? 2460


CONTOR VIZITE

Vizitatori Azi86
Vizitatori Luna Curenta1664
Total Vizitatori1634047

Disclaimer

Informatiile disponibile pe site-ul ReteauaMedicala.ro nu urmaresc sa inlocuiasca actul medical direct, consultatia, diagnosticul si tratamentul prescris de catre un medic de specialitate. 
Site-ul ReteauaMedicala.ro nu are solutii pentru toate problemele de sanatate. Informatiile punctuale pot sa nu fie aplicabile tuturor utilizatorilor site-ului. 
In cazul in care considerati ca prezentati simptome ce ar putea indica o problema de sanatate sau in cazul in care va simtiti bolnavi, adresati-va medicului. Pentru mai multe informatii, cititi Termenii si conditiile de utilizare a site-ului.