ZONE DE AFECTIUNI Ochii Glaucomul - o boala cronica care afecteaza ochii
Autor: Dr. Claudia Duta, medic rezident oftalmologie Ultima actualizare în Miercuri, 11 Ianuarie 2012 18:01
Profil Autor: Claudia Duta
( 246 Voturi )


GPUD     Ce este glaucomul ?

Glaucomul este o boala cronica, care consta in pierderea treptata, progresiva, a vederii prin afectarea ireversibila a nervului optic. Nervul optic este cel care transmite informatia vizuala preluata de la nivelul retinei la nivelul emisferelor cerebrale. Prima cauza de orbire ireversibila la nivel mondial,

glaucomul evolueaza frecvent tacit, fara simptome, pana in fazele avansate.

Care sunt cauzele aparitiei ?

Initial considerat urmarea unei presiuni intraoculare (PIO) crescute, glaucomul este recunoscut astazi ca o afectiune cu o etiologie mult mai complexa, din pacate, incomplet elucidata. Desi valorile mari tensionale constituie un factor de risc important este evidenta existenta altor cauze datorita faptului ca inclusiv persoane cu valori normale ale tensiunii intraoculare pot dezvolta afectiunea glaucomatoasa.

Cum creste presiunea intraoculara?

Umoarea apoasa (UA) este produsa de o structura aflata in spatele irisului (corpul ciliar), este drenata in camera anterioara(CA) la nivelul pupilei si paraseste ochiul prin intermediul unei structuri aflate in unghiul camerular (reteaua trabeculara).

In ochiul sanatos exista un raport normal intre cantitatea de fluid care intra in ochi si cea care paraseste ochiul cu pastrarea unei tensiuni intraoculare normale constante. Mentinerea acestei presiuni este necesara pentru a asigura un volum normal al globului ocular, nutritia structurilor oculare si o functionare corespunzatoare.

In ochiul glaucomatos cantitatea de fluid produsa este mai mare decat cea eliminata, producand o crestere progresiva a presiunii intraoculare care, transmitandu-se retrograd afecteaza nervul optic cu pierderea progresiva a campului vizual.

Tipuri de glaucom

FOnormal (2)Glaucomul cronic simplu (Glaucom primar cu unghi deschis - GPUD)

Cea mai frecventa forma de glaucom, afectand 1% din persoanele peste 40 de ani. Rezistenta crescuta la drenaj a retelei trabeculare duce la o crestere treptata a presiunii intraoculare si o scadere progresiva a numarului de fibre nervoase. Unghiul camerular are o deschidere normala. Progresia fiind treptata, de-a lungul anilor, mecanismele compensatorii isi fac simtita prezenta, neexistand o simptomatologie evidenta.

Inchiderea acuta a unghiului

Este o forma mai rara de glaucom, produsa de blocajul canalelor de drenaj rezultand in cresterea acuta a presiunii intraoculare. Unghiul camerular este inchis. Se dezvolta rapid, avand o simptomatologie zgomotoasa si necesitand tratament medical de urgenta.

Glaucomul cu tensiune normala

GPUD-Stadiu moderat (2)Afectarea nervului optic are loc chiar in prezenta unei presiuni intraoculare normale. Cauzele inca nu sunt intelese.

Alte tipuri de glaucom

- Glaucomul secundar - apare secundar unor traumatisme, inflamatii, cataracte avansate, diabet sau administrarii timp indelungat a unei substante medicamentoase – steroizi;

- Glaucomul pigmentar - produs de blocarea retelei trabeculare cu granule de pigment irian;

- Glaucomul neovascular - produs de blocarea retelei trabeculare printr-o retea de neovase ce apar in cadrul unei afectiuni de baza – diabet, tromboza de vena centrala a retinei, etc

- Glaucomul congenita - este o afectiune rara, cu transmitere ereditara; apare la copii, fiind produs de dezvoltarea anormala a canalelor de drenaj in perioada prenatala.

Care sunt simptomele ?

GPUD-Stadiu avansat (2)Simptomele variaza in functie de tipul de glaucom.

Glaucomul cu unghi deschis se dezvolta incet si progresiv, uneori fara nici o simptomatologie notabila ani de-a randul. Pacientii pot sa nu remarce nici o scadere a vederii initial, pierderea de vedere fiind periferica iar acuitatea vizuala ramanand neschimbata. In momentul in care pacientii devin constienti de pierderea de camp vizual, de obicei afectiunea este foarte avansata.

Glaucomul acut (inchiderea acuta a unghiului) este o forma mai rara de glaucom in care se dezvolta foarte rapid o crestere a presiunii intraoculare pana la valori foarte mari ce pot duce la pierderea completa si ireversibila a vederii intr-un timp foarte scurt. Pacientul poate remarca vedere incetosata pe ochiul afectat, halouri colorate in jurul surselor de lumina, ochi rosu, dureros, cefalee frontala insotita de senzatie de greata si varsaturi, pierdere brusca de vedere.

Glaucomul congenital se poate manifesta sub diferite forme. Uneori, poate sa nu existe nici un simptom. Instalarea simptomatologiei poate fi gradata. Simptomatologia oculara poate include senzitivitate la lumina, opacifierea corneei, cresterea in volum a ochiului si corneei, lacrimare intensa, pierdere de vedere. Copilul poate fi iritabil, fara pofta de mancare, poate prezenta senzatie de greata si varsaturi. Simptomele pot fi gresit intelese inainte de diagnosticarea glaucomului. Copiii mici cu glaucom sunt frecvent lipsiti de pofta de mancare, agitati, nefericiti.

Care sunt persoanele cu risc ridicat ?

Orice persoana poate dezvolta glaucom dar exista persoane cu un risc mai crescut decat altele. Persoanele peste varsta de 60 de ani, persoanele care au in familie rude de gradul I cu glaucom, persoanele aflate in tratament cu corticosteroizi pentru afectiuni sistemice (Ex: astm, artrite, sarcoidoza) sau local (Ex: uveite) au un risc crescut de a dezvolta glaucom cu unghi deschis. Traumatismele oculare pot afecta sistemul de drenaj al ochiului si produce glaucom secundar cu unghi deschis ce se poate manifesta la un interval mai scurt sau mai lung dupa accident. Hipertensiunea arteriala sistemica (HTA) pare sa fie mai frecventa in randul pacientilor glaucomatosi, coexistenta celor doua afectiuni putand fi rezultatul unor mecanisme patogenice comune. Scaderea nocturna a tensiunii arteriale constituie, de asemeni, un factor de risc. Anumite rase au o predispozitie crescuta – afroamericanii si hispanicii peste varsta de 60 de ani au o predispozitie crescuta pentru GPUD, asiaticii au o predispozitie crescuta pentru inchiderea acuta a unghiului.

Cum poate fi diagnosticat glaucomul?

Un examen amanuntit in cazul unei suspiciuni de glaucom trebuie sa cuprinda:

- Examinarea polului anterior al globului ocular (biomicroscopie);

- Masurarea tensiunii intraoculare (tonometria);

- Masurarea grosimii corneene (pahimetria);

- Evaluarea gradului de deschidere al unghiului camerular (gonioscopie);

- Evaluarea campului vizual (campimetrie);

- Observarea capului nervului optic (oftalmoscopie sau fundul de ochi).

Cum este tratat glaucomul ?

Tratamentul medicamentos – topic consta in aplicarea in sacul conjunctival a 1-2 picaturi zilnic dintr-una sau mai multe solutii oftalmice ce au rolul de a scadea tensiunea intraoculara si a preveni afectarea nervului optic. Tratamentul medicamentos poate fi schimbat periodic de medicul dvs curant, in functie de raspunsul la terapie, in scopul minimizarii efectelor secundare si maximizarii efectului hipotensor.

Preparatele topice scad presiunea intraoculara prin 2 mecanisme – prin cresterea drenarii umorii apoase sau prin scaderea producerii acesteia. Medicamentele utilizate in tratamentul glaucomului pot avea la baza derivati de prostaglandine, β-blocanti (timololul), α-blocante, inhibitori ai anhidrazei carbonice. Pentru a avea un efect maximal medicatia trebuie administrata regulat, la aceleasi ore. Aceste medicamente, desi aplicate topic, pot avea reactii adverse atat locale cat si generale. Este necesar sa va informati medicul oftalmolog asupra afectiunilor de care suferiti si asupra terapiei pe care deja o urmati. Solutiile oftalmice antiglaucomatoase pot produce: ochi rosu, senzatie de arsura, modificari ale ritmului cardiac, respiratiei, dureri de cap, vedere incetosata.

Tratamentul medicamentos - sistemic include medicamente administrate in special in formele acute sau cele rezistente la tratament, pana la rezolvarea chirurgicala. Efectele adverse includ somnolenta, parestezii (furnicaturi) ale fetei si extremitatilor, mai rar oboseala, nervozitate, tremor, depresie, sete, tulburari digestive, uneori eruptii cutanate alergice.

Tratamentul chirurgical laser este eficient in mai multe tipuri de glaucom si se realizeaza in doua moduri:

- Iridotomia laser creeaza o comunicare intre camera posterioara si cea anterioara prin aplicarea unor puncte de impact laser in irisul periferic; in acest mod UA ajunge la nivelul unghiului camerular.

- Trabeculoplastia laser consta in aplicarea impactelor laser la nivelul retelei trabeculare in scopul unui drenaj mai bun al umorii apoase.

Chirurgia clasica - trabeculectomia consta in creearea chirurgicala a unei noi cai de eliminare a umorii apoase din CA intr-un spatiu protejat de sclera si conjunctiva – bula de filtrare. Este cea mai frecvent folosita metoda invaziva in tratamentul glaucomului, avand o eficacitate dovedita in tratamentul glaucomului avansat.

Cat de des ar trebui sa fac un examen oftalmologic?

Pentru a ma asigura ca nu am glaucom:

Este foarte important sa fiti examinat regulat de un medic oftalmolog in scopul diagnosticarii si tratarii precoce a unui eventual glaucom. Examenul oftalmologic ar trebui sa aiba loc:

- inainte de 40 de ani, la fiecare 2 - 4 ani;

- intre 40 si 54 de ani, la fiecare 2 - 3 ani;

- intre 55 si 64 de ani, la fiecare 1-2 ani;

- dupa varsta de 65 ani, de 2 ori pe an.

Orice persoana cu risc crescut ar trebui sa fie vazuta de un oftalmolog o data pe an dupa varsta de 35 de ani.

Daca am fost diagnosticat cu glaucom ?

Pana la stabilirea unui tratament optim poate fi necesar sa mergeti la consult in fiecare saptamana sau luna. Nu exista o valoare standard a presiunii intraoculare sub care toti pacientii sunt protejati de avansarea defectelor de camp vizual. Chiar dupa normalizarea valorilor tensiunii intraoculare si stabilirea unei scheme terapeutice eficiente este necesar sa mergeti la control de cateva ori pe an.

Poate fi glaucomul prevenit ?

Glaucomul cu unghi deschis nu poate fi prevenit, intrucat inca nu se cunosc factorii determinanti. Poate fi insa prevenita afectarea nervului optic si pierderea vederii printr-o diagnosticare precoce si un tratament prompt, corect administrat. Diagnosticarea glaucomului in momentul in care pacientul devine constient de afectarea campului vizual inseamna, de cele mai multe ori, un glaucom absolut pe unul din ochi si un stadiu avansat pe celalalt ochi, ceea ce, din pacate este mult prea tarziu. Detectarea perimetrica a defectelor de camp vizual are loc in momentul in care s-au pierdut deja 40% din fibrele nervoase. Este evidenta, in aceste conditii, importanta unui screening al populatiei cu repetarea regulata a controlului oftalmologic constand in masurarea tensiunii intraoculare, evaluarea modificarilor fundului de ochi, efectuarea campului vizual computerizat. La acestea se pot adauga la indicatia medicului oftalmolog metodele imagistice (OCT, HRT, Gdx) care permit o analiza tridimensionala a capului nervului optic si evaluarea grosimii fibrelor nervoase, permitand detectarea precoce a modificarilor glaucomatoase.

Glaucomul secundar poate fi prevenit prin evitarea traumatismelor oculare, chirurgia cataractei, tratarea precoce a inflamatiilor si a celorlalte afectiuni ce stau la baza producerii acestuia.

Majoritatea cazurilor de inchidere acuta a unghiului pot fi prevenite prin iridotomii laser aplicate pe ochii cu risc crescut de inchidere acuta sau cronica a unghiului.

Afla daca esti expus riscului de a face glaucoma! Fa-ti testul : Ce risc am de a face glaucom?

Copyright © Reteaua Medicala: Articolul se afla sub protectia drepturilor de autor.

Autorul acestui articol: Dr. Claudia Duta, medic rezident oftalmologie
Cine a citit acest articol a citit si: :

» Afectiunile oftalmologice ale prescolarului

     La varsta de 3-6 ani sistemul vizual este in plina dezvoltare, o serie de abilitati fiind dobandite in acesti ani. Coordonarea complexa ochi-membre, integrarea informatiei vizuale si a functiilor motorii se dezvolta pe...

» Caracteristicile specifice ochiului uscat

     Ce este ochiul uscat ?Ochiul uscat este o afectiune cronica, in care scaderea calitatii si cantitatii filmului lacrimal duce la aparitia unor simptome ce pot varia de la o persoana la alta. In lipsa unui tratament adecvat...

» Frumusetea feminina in viziunea ayurvedica

     Regina sau sclava, amazoana, preoteasa, vestala, muza, magiciana, inteleapta, vindecatoare, dulceata blanda sau „scorpie", fecioara, iubita, initiatoare sau mama, femeia a fascinat intotdeauna. Iubita, adorata,...

» Ce reprezinta sindromul Gronblad-Stranberg?

     Sindromul Gronblad–Stranberg este cunoscut si sub denumirea de ‚pseudoxantom elastic cu striuri angioide' sau ‚elastorhexis'. Afectiunea reprezinta de fapt o genodermatoza, foarte rar intalnita (sau diagnosticata rar)....

» Bebeluş de două luni, născut cu o malformaţie congenitală severă la nivelul capului, operat cu succes, la Timişoara

Un bebeluş de doar două luni a fost supus în această săptămână unei intervenţii chirurgicale complexe, pe parcursul căreia neurochirurgii timişoreni i-au repoziţionat măduva spinării şi o parte a ţesutului cerebral.''Fetiţa a fost...

Comentarii 

 
#2 RE: Glaucomul - o boala cronica care afecteaza ochiiDrDuta 01-12-2011 12:32
Este un caz tipic de glaucom primar cu unghi deschis diagnosticat in momentul in care pacientul remarca pierderea de camp vizual . Din pacate ,in acest moment stadiul afectiunii este destul de avansat , astfel incat pierderea de camp este totala pe un ochi , tratamentul medicamentos avand rolul de a conserva campul vizual al ochiului congener . Este , de aceea , foarte important sa se inteleaga necesitatea solicitarii unui consult oftalmologic complet in mod regulat , cuprinzand examinarea polului anterior , examinarea fundului de ochi si masurarea tensiunii oculare . Acest set minim obligatoriu de investigatii furnizeaza medicului oftalmolog datele necesare pentru screening , ridicarea suspiciunii de glaucom constituind indicatia pentru investigatii suplimentare .
Raportează către un administrator
 
 
#1 RE: Glaucomul - o boala cronica care afecteaza ochiiD.B. 28-11-2011 17:23
Ma numesc D.B. si am 57 de ani . Acum aproximativ 1 an si jumatate am mers la un cabinet de optica medicala unde am fost consultata pentru stabilirea dioptriilor . In luna septembrie a acestui an am avut dereglari de vedere . La 1 noiembrie am mers la oftalmologie si am constatat ca nu vad nimic cu ochiul drept . Dupa verificari amanuntite , rezultatul a fost : TOD=63mmHg , TOS=21mmHg , dupa tratament cu picaturi tensiunea oculara (TO) incepand sa scada . Rezultatul : glaucom absolut ochiul drept , glaucom avansat ochiul stang . Pe data de 08.11.2011 : TOD=30mmHg , TOS=19mmHg . Pe data de 17.11.2011 : TOD=24mmHg , respectiv 29mmHg , la interval de 2 ore , TOS=19mmHg sub tratament maximal .
Mentionez ca nu am avut nici un fel de simptome , nu am avut dureri de nici un fel . Singurul simptom a fost acela ca am avut dereglari de vedere , iar la televizor sau calculator am simtit ca imi obosesc foarte tare ochii .
Raportează către un administrator
 

Pentru a putea posta un comentariu este necesar sa va logati.

Pentru a te inregistra, click aici.

In cazul in care sunteti inregistrat si nu sunteti logat, click aici.

Sugestiile tale sunt foarte importante pentru noi deoarece ne vor ajuta să-ţi oferim un serviciu mai bun.
 

cauta medic

cauta farmacii

discount button
farmacii
clinici

Pune o intrebare unui medic specialist

Cele mai populare intrebari

Care e valoarea normala a INR-ului? 55324
Eficienta polygynax 28809
Trombocite crescute 23785
alimente permise dupa operatia de apendicita 21761
surplusul de mucus la un bebelus de 5 luni 21594
din ce cauza vomiti sange? 20879
Gravitate rezultat LSIL 20476
durere in zona inghinala dreapta 17136
sub coaste simt o umflatura... 16782
E posibila pierderea sarcinii? 15690
rezultate cultura normale sau nu? 14432
Nistatina pentru prevenirea candidei 14060
Creatinina serica mare 12777
sanzyme ? sa ii dau sau nu ? 11634
ochi care curg 11594
Mi-au iesit niste bubite pe penis. Ce inseamna? 11295
Tratament ASC-US 11017
mancarime a pleoapelor,descuamare... 10834
Calcitonina marita - analize? 10663
Ciplox - picaturi oftalmice pot fi folosite la un copil de 6 ani? 10551
am facut 2 teste de sarcina si au iesit negative.Pot fi insarcinata? 10229
am o durere la talpa picirului chiar sub degete 10192
am tot timpul mucozitati in gat 9956
La testul papanicolau mi-au fost descoperite doua infectii 9784
Interpretare analize 9740
Abstinenta pe perioada tratamentului cu ovule? 9694
Nodul in gat ce inseamna? 9517
fetita mea merge doar pe varfuri e normal??? 9514
interpretare rmn cerebral 9305
La cat timp dupa tratament cu antibiotic se reface examenul de urocultura?! 9224
Ce inseamna coji si roseata la nivelul lobului urechii? 9097
pete rosii la incheieturile mainilor 9066
Colesterolul meu este de 270. Ce pot face sa il scad? 8888
recomandare pt.expectoratie copil 8712
recomandare pt.copil care vomita 8523
Viroza eruptiva...de care? 8435
Ce semnifica analiza idr pentru tuberculina? 8343
Fetita mea are in scaun oua de ascaris lumbricoides... 8250
dureri abdominale la bebelus 8120
Ce inseamna histerectomia subtotală? 7968
Scurgeri din buric 7791
ce este inflamatia? 7716
Veruci plate si molutrex 7660
Tratament gastroenterocolita 7620
Umflatura in zona fruntii situata central, chiar deasupra sprancenelor. 7568
ce ar putea fii o durere intre ovarul drept si picior?? 7434
stafilococul auriu -ce analize mai tb.sa fac? 7064
care este cauza manancarimii de la nivelul calcaielor? 6902
Poti ramane insarcinata fara contactul sexual? 6876
cum se poate regla tranzitul intestinal (scaune prea tari) la un copil de 1 an ? 6601
Ce inseamna AP ? 6574
de ce apar pe fata bubite? 6478
Fiica mea are un chist seros de 3 cm 6462
SENZATIE DE USTURIME 6410
Conizatie sau biopsie cervicala? 6409
Detalii LSIL 6269
E normala sangerare dupa 3 saptamani de la ERAD? 6247
sunt normale sangerarile vaginale in trim.III de sarcina? 6165
ce sanse sunt sa duc o sarcina la bun sfarsit cu ureaplasma? 6125
Mancarimea scalpupui si caderea parului 6077
ce ce intampla de nu imi vine ciclul dupa chiuretaj? 6074
scurgere crem maronie 6031
glicemie mare 5980
Foarte brusc mi-au aparut multe cosuri pe fata. Ce sa fac? 5963
Efectul anesteziei si a radiografiei in primele saptamani sarcina? 5953
In ce conditii pot relua tratamentul cu cervucid? 5936
Ma doare in piept. E posibil sa am probleme cu inima? 5861
Cat de grava este rana pe col? 5829
Cafeaua de la automat este sanatoasa? 5821
Consult cardiologic? 5737
Transaminaze GOT crescute 5602
Durere ovar dreapta cu iradiere mijloc? 5589
Ejaculare precoce 5567
de ce ma doare stomacul? 5558
Bebelusul are mucozitati 5539
Se poate inlocui moldaminul? 5528
cum pot sa scad trigliceridele (223) si colesterolul (241)? 5519
ce-ar trebui sa fac cind mi se cojeste pielea de linga nas,in regiunea narilor,la fel pielea din cap,care ar fi cauza acestui fapt? 5454
Va rog sa-mi spuneti ce tratament sa iau 5428
Dupa un avort cand trebuie sa-mi vina menstruatia? 5374
ce presupune desfundarea canalului lacrimal ? 5360
Ce presupune regimul alimentar dupa operatie de ocluzie intestinala? 5356
pete rosii pe fata? 5330
Sunt recomandate spalaturile cu ceai de pelin dupa o interventie de ERAD? 5308
pana la cate saptamani de sarcina se poate lua aspenter? 5156
Tuse seaca. Cauze? 5123
Folosirea unei centuri cu electrostimulare imi poate afecta organe interne? 4976
persista intoleranta la lactoza a copilului? 4965
Care sunt cauzele leucopeniei? 4927
ce efecte poate avea valoare timpului quick mare? 4840
Sindrom de malabsorbtie intestinala 4840
Se mai poate vorbi de hidrosalpinx? 4838
din ce cauza am dureri musculare? 4746
Cum scap de mancat compulsiv? 4694
din ce cauza apar viermisorii intestinali la bebelusi si cum se pot elimina? 4687
e normala scrugerea maronie? 4665
Betabioptal la nou nascut? 4659
Buna ziua, din cauza unor scurgeri vaginale am facut o analiza a secretiei, iar rezultatul este: Secretie vaginala: Celule epiteliale poligonale frecvente Leucocite relativ frecvente Trichomonas vaginalis absent Levuri frecvente Inmugurite prezente Hife, 4621
Care sunt cauzele secretiilor vaginale cu sange? 4613
poate fi un copil purtator de virusul varicelei si sa-l dea la altii daca nu face el insasi boala? 4601
as vrea sa stiu daca sufar de tbc 4566
perioada administrare lapte fara lactoza pt. bebe de 8 luni? 4556
cand se inchide fontanela anterioara? 4510
de ce nu apare butonul embrionar? 4480
am si eu o intrebare .. mi-a aparut in zona inghinala (mai exact intre pasarica si picior ) in partea stanga o galma in interior care ma doare foarte tare si cand merg si mai ales cand ma ating .. si usor usor ma doar si in partea dreapta si tind sa cred 4435
am mancarimi ale pielii picioarelor dupa epilat...??? 4417
Am tenul foarte gras. Ce creme ar trebui sa folosesc? 4410
am niste pete rosii-maronii pe brate 4399
De ce are baietelul somnul agitat noaptea? 4395
pot ramane insarcinata dupa cauterizare rana pe uter? 4378
Pot sau nu sa raman insarcinata? 4338
fetita mea de 2 ani si 4 luni are o tuse care nu o mai lasa 4318
Lipom sau altceva are bebelusul meu? 4316
intepaturi la inima 4295
pot lua cervugid in sarcina? 4289
adenomul hipofizar si sarcina 4286
contraindicatii extract zmeur + castan 4274
poate fi balonarea cauzata de stres? 4253
formatiune macronodulara neomogena 4246
ce inseamna circulara pericervicala 4224
care sunt cauzele setei excesive? 4216
cum pot scapa de pilozitatea excesiva? 4193
Poate exista secretie lactata cata vreme prolactina este normala? 4187
din ce cauza imi cade parul? 4128
terapia pentru hepatita c cu SOFOSBUVIR o SOVALDI a aparut in romania? Care sunt costurile si cine poate beneficia? 4124
Irigatii vaginale inainte de folosirea ovulelor 4057
copil mic cu fontanele mari 4049
O valoare a TSH de 1.04 reprezinta un risc mare sau mic pentru sanatatea mea? 4029
Ce simte o femeie cand i se rupe himenul? 4017
mai este necesara administrarea de vitamina D pt.copil? 3993
Arata testul Papanicolau sarcina? 3992
De ce unghiile de la picioare se innegresc si cad? 3948
baietelul meu face amigdalita pultacee din 2 in 2 luni 3926
mobiluncus 3913
ce inseamna uter fibromatos poti avea copil 3885
Doxicilina mciprofloxacina si canesten ovule in sarcina. 3859
Tumora Cefalo-Pancreatica pT3N1M0 3856
Cervugid + antibiotice 3850
Pot folosi ovulele CERVIRON pe timpul alaptarii? 3816
Va rog sa-mi spuneti ce inseamna? 3812
Ganglion 3787
ce inseamna : distrofie eritocitarar si hipocromie marcata? 3759
de ce ma doare mijlocul? 3727
alimentatie sindrom hodgkin 3726
lipom? 3707
Cum sa scap de nodulul de pe tiroida? 3636
De ce mi se umfla ploapele?? 3603
Buletin Anatomopatologic 3540
postinor 2 3498
Este bun ceaiul de pelin in cazul ranilor de col? 3473
rezultate analize sange 3468
daca alaptez pot lua aspenter? 3460
Tratament hemangiom 3458
dureri de picioare si transiparatie la copii 3441
Ag HBs 3430
Durere la nivelul gatului si omoplatului drept si degete amortite 3418
Mi-au aparut foarte multe cosuri brusc 3405
nodul la san.... 3346
limba umflata ? 3345
Pata rosie care nu mai trece, pe capul bebelusului dupa intepatura unei gaze 3335
mancarimi ale pielii 3300
sunt recomandate tratamentele hormonale pentru a ma ingrasa? 3287
ce semnifica analiza --electroforeza hemoglobinei 3285
Ce intrebare ai pentru noi ? 3284
LSiL 3206
Care este parerea dumneavostra despre valoarea AMH- ului? 3203
ce semnifica analiza --electroforeza hemoglobinei? 3152
am pe piciorul drept nishte bubite... 3139
Pot lua anticonceptionale? 3109
Este normal sa mai am secretii mamare? 3070
Cu ce sa-i dau fetitei pentru mancarime la spate, deasupra funduletului, in zona unde este elasticul pampersului? 3065
Intre ce valori este ideal sa-si pastreze un diabetic glicemia? 3031
Candida la bebelus de 6 luni 3003
dupa nastere ..dereglare hormonala? 2977
Ce reprezinta aceste valori ??? 2976
Poate fi usturimea gatului un tip de reactie alergica la PARACETAMOL? 2931
dieta cardiaci 2926
Mi-a fost prescris medicamentul Lutenyl.Trebui administrat 10 zile pe luna ,din ziua 16 in ziua 25 a ciclului mentrual.Imi puteti explica ce inseamna ziua 16 a ciclului? 2914
HERPES BUZA-REMEDIU-TRATAMENT? 2909
Bubite mici si senzatie de mancarime 2882
RANA PE UTER 2880
cauza lipsei mentruatiei? 2868
Cat de grava este colpita la adolescente? 2867
ce tratament pentru raceala copil recomandati? 2862
exista vreun tratament de marire a penisului si contra ejaculari precoce 2832
cate saptamani de sarcina am? 2830
Care sunt sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala? 2822
sotul meu are probleme cu erectia... 2811
Ce ar putea fi cojitele care apar mereu la nivelul scalpului? 2808
Buna!Am o depresie de 6 ani si iau coaxil,calmepam,xanax.De curand am schimbat tratamentul putin,iau coaxil aproape 3 pe zi.Doctora mi-a dat de putin timp si romeron insa de la prima jumatate m-am simtit rau,in ultima vreme am fost fff suparata si mananc 2807
Ce tratament ne puteti recomanda pentru psoriazis? 2803
piele uscata 2764
Ma lupt cu o candidoza de ceva vreme dar ea recidiveaza. Cum sa fac sa o tratez definitiv? 2762
durere punctiforma gamba copil 2742
In ce consta tratamentul alunitelor? 2742
ce as putea face in cazul constipatiei la copil? 2693
Cum scap de umflatura de la os? 2691
am un lipom de circa 10 cm in apropiere de umarul drept 2677
Regim dupa operatie 2665
Dieta frugifora este sanatoasa? 2632


CONTOR VIZITE

Vizitatori Azi193
Vizitatori Luna Curenta47504
Total Vizitatori1811182

Disclaimer

Informatiile disponibile pe site-ul ReteauaMedicala.ro nu urmaresc sa inlocuiasca actul medical direct, consultatia, diagnosticul si tratamentul prescris de catre un medic de specialitate. 
Site-ul ReteauaMedicala.ro nu are solutii pentru toate problemele de sanatate. Informatiile punctuale pot sa nu fie aplicabile tuturor utilizatorilor site-ului. 
In cazul in care considerati ca prezentati simptome ce ar putea indica o problema de sanatate sau in cazul in care va simtiti bolnavi, adresati-va medicului. Pentru mai multe informatii, cititi Termenii si conditiile de utilizare a site-ului.

MMJ doctor online