sarcina

cresterea cop lat

Ultimele 5 Topicuri

Mai multe topicuri »

ZONE DE AFECTIUNI Ochii Glaucomul - o boala cronica care afecteaza ochii
Autor: Dr. Claudia Duta, medic rezident oftalmologie Ultima actualizare în Miercuri, 11 Ianuarie 2012 18:01
Profil Autor: Claudia Duta
( 246 Voturi )


GPUD     Ce este glaucomul ?

Glaucomul este o boala cronica, care consta in pierderea treptata, progresiva, a vederii prin afectarea ireversibila a nervului optic. Nervul optic este cel care transmite informatia vizuala preluata de la nivelul retinei la nivelul emisferelor cerebrale. Prima cauza de orbire ireversibila la nivel mondial,

glaucomul evolueaza frecvent tacit, fara simptome, pana in fazele avansate.

Care sunt cauzele aparitiei ?

Initial considerat urmarea unei presiuni intraoculare (PIO) crescute, glaucomul este recunoscut astazi ca o afectiune cu o etiologie mult mai complexa, din pacate, incomplet elucidata. Desi valorile mari tensionale constituie un factor de risc important este evidenta existenta altor cauze datorita faptului ca inclusiv persoane cu valori normale ale tensiunii intraoculare pot dezvolta afectiunea glaucomatoasa.

Cum creste presiunea intraoculara?

Umoarea apoasa (UA) este produsa de o structura aflata in spatele irisului (corpul ciliar), este drenata in camera anterioara(CA) la nivelul pupilei si paraseste ochiul prin intermediul unei structuri aflate in unghiul camerular (reteaua trabeculara).

In ochiul sanatos exista un raport normal intre cantitatea de fluid care intra in ochi si cea care paraseste ochiul cu pastrarea unei tensiuni intraoculare normale constante. Mentinerea acestei presiuni este necesara pentru a asigura un volum normal al globului ocular, nutritia structurilor oculare si o functionare corespunzatoare.

In ochiul glaucomatos cantitatea de fluid produsa este mai mare decat cea eliminata, producand o crestere progresiva a presiunii intraoculare care, transmitandu-se retrograd afecteaza nervul optic cu pierderea progresiva a campului vizual.

Tipuri de glaucom

FOnormal (2)Glaucomul cronic simplu (Glaucom primar cu unghi deschis - GPUD)

Cea mai frecventa forma de glaucom, afectand 1% din persoanele peste 40 de ani. Rezistenta crescuta la drenaj a retelei trabeculare duce la o crestere treptata a presiunii intraoculare si o scadere progresiva a numarului de fibre nervoase. Unghiul camerular are o deschidere normala. Progresia fiind treptata, de-a lungul anilor, mecanismele compensatorii isi fac simtita prezenta, neexistand o simptomatologie evidenta.

Inchiderea acuta a unghiului

Este o forma mai rara de glaucom, produsa de blocajul canalelor de drenaj rezultand in cresterea acuta a presiunii intraoculare. Unghiul camerular este inchis. Se dezvolta rapid, avand o simptomatologie zgomotoasa si necesitand tratament medical de urgenta.

Glaucomul cu tensiune normala

GPUD-Stadiu moderat (2)Afectarea nervului optic are loc chiar in prezenta unei presiuni intraoculare normale. Cauzele inca nu sunt intelese.

Alte tipuri de glaucom

- Glaucomul secundar - apare secundar unor traumatisme, inflamatii, cataracte avansate, diabet sau administrarii timp indelungat a unei substante medicamentoase – steroizi;

- Glaucomul pigmentar - produs de blocarea retelei trabeculare cu granule de pigment irian;

- Glaucomul neovascular - produs de blocarea retelei trabeculare printr-o retea de neovase ce apar in cadrul unei afectiuni de baza – diabet, tromboza de vena centrala a retinei, etc

- Glaucomul congenita - este o afectiune rara, cu transmitere ereditara; apare la copii, fiind produs de dezvoltarea anormala a canalelor de drenaj in perioada prenatala.

Care sunt simptomele ?

GPUD-Stadiu avansat (2)Simptomele variaza in functie de tipul de glaucom.

Glaucomul cu unghi deschis se dezvolta incet si progresiv, uneori fara nici o simptomatologie notabila ani de-a randul. Pacientii pot sa nu remarce nici o scadere a vederii initial, pierderea de vedere fiind periferica iar acuitatea vizuala ramanand neschimbata. In momentul in care pacientii devin constienti de pierderea de camp vizual, de obicei afectiunea este foarte avansata.

Glaucomul acut (inchiderea acuta a unghiului) este o forma mai rara de glaucom in care se dezvolta foarte rapid o crestere a presiunii intraoculare pana la valori foarte mari ce pot duce la pierderea completa si ireversibila a vederii intr-un timp foarte scurt. Pacientul poate remarca vedere incetosata pe ochiul afectat, halouri colorate in jurul surselor de lumina, ochi rosu, dureros, cefalee frontala insotita de senzatie de greata si varsaturi, pierdere brusca de vedere.

Glaucomul congenital se poate manifesta sub diferite forme. Uneori, poate sa nu existe nici un simptom. Instalarea simptomatologiei poate fi gradata. Simptomatologia oculara poate include senzitivitate la lumina, opacifierea corneei, cresterea in volum a ochiului si corneei, lacrimare intensa, pierdere de vedere. Copilul poate fi iritabil, fara pofta de mancare, poate prezenta senzatie de greata si varsaturi. Simptomele pot fi gresit intelese inainte de diagnosticarea glaucomului. Copiii mici cu glaucom sunt frecvent lipsiti de pofta de mancare, agitati, nefericiti.

Care sunt persoanele cu risc ridicat ?

Orice persoana poate dezvolta glaucom dar exista persoane cu un risc mai crescut decat altele. Persoanele peste varsta de 60 de ani, persoanele care au in familie rude de gradul I cu glaucom, persoanele aflate in tratament cu corticosteroizi pentru afectiuni sistemice (Ex: astm, artrite, sarcoidoza) sau local (Ex: uveite) au un risc crescut de a dezvolta glaucom cu unghi deschis. Traumatismele oculare pot afecta sistemul de drenaj al ochiului si produce glaucom secundar cu unghi deschis ce se poate manifesta la un interval mai scurt sau mai lung dupa accident. Hipertensiunea arteriala sistemica (HTA) pare sa fie mai frecventa in randul pacientilor glaucomatosi, coexistenta celor doua afectiuni putand fi rezultatul unor mecanisme patogenice comune. Scaderea nocturna a tensiunii arteriale constituie, de asemeni, un factor de risc. Anumite rase au o predispozitie crescuta – afroamericanii si hispanicii peste varsta de 60 de ani au o predispozitie crescuta pentru GPUD, asiaticii au o predispozitie crescuta pentru inchiderea acuta a unghiului.

Cum poate fi diagnosticat glaucomul?

Un examen amanuntit in cazul unei suspiciuni de glaucom trebuie sa cuprinda:

- Examinarea polului anterior al globului ocular (biomicroscopie);

- Masurarea tensiunii intraoculare (tonometria);

- Masurarea grosimii corneene (pahimetria);

- Evaluarea gradului de deschidere al unghiului camerular (gonioscopie);

- Evaluarea campului vizual (campimetrie);

- Observarea capului nervului optic (oftalmoscopie sau fundul de ochi).

Cum este tratat glaucomul ?

Tratamentul medicamentos – topic consta in aplicarea in sacul conjunctival a 1-2 picaturi zilnic dintr-una sau mai multe solutii oftalmice ce au rolul de a scadea tensiunea intraoculara si a preveni afectarea nervului optic. Tratamentul medicamentos poate fi schimbat periodic de medicul dvs curant, in functie de raspunsul la terapie, in scopul minimizarii efectelor secundare si maximizarii efectului hipotensor.

Preparatele topice scad presiunea intraoculara prin 2 mecanisme – prin cresterea drenarii umorii apoase sau prin scaderea producerii acesteia. Medicamentele utilizate in tratamentul glaucomului pot avea la baza derivati de prostaglandine, β-blocanti (timololul), α-blocante, inhibitori ai anhidrazei carbonice. Pentru a avea un efect maximal medicatia trebuie administrata regulat, la aceleasi ore. Aceste medicamente, desi aplicate topic, pot avea reactii adverse atat locale cat si generale. Este necesar sa va informati medicul oftalmolog asupra afectiunilor de care suferiti si asupra terapiei pe care deja o urmati. Solutiile oftalmice antiglaucomatoase pot produce: ochi rosu, senzatie de arsura, modificari ale ritmului cardiac, respiratiei, dureri de cap, vedere incetosata.

Tratamentul medicamentos - sistemic include medicamente administrate in special in formele acute sau cele rezistente la tratament, pana la rezolvarea chirurgicala. Efectele adverse includ somnolenta, parestezii (furnicaturi) ale fetei si extremitatilor, mai rar oboseala, nervozitate, tremor, depresie, sete, tulburari digestive, uneori eruptii cutanate alergice.

Tratamentul chirurgical laser este eficient in mai multe tipuri de glaucom si se realizeaza in doua moduri:

- Iridotomia laser creeaza o comunicare intre camera posterioara si cea anterioara prin aplicarea unor puncte de impact laser in irisul periferic; in acest mod UA ajunge la nivelul unghiului camerular.

- Trabeculoplastia laser consta in aplicarea impactelor laser la nivelul retelei trabeculare in scopul unui drenaj mai bun al umorii apoase.

Chirurgia clasica - trabeculectomia consta in creearea chirurgicala a unei noi cai de eliminare a umorii apoase din CA intr-un spatiu protejat de sclera si conjunctiva – bula de filtrare. Este cea mai frecvent folosita metoda invaziva in tratamentul glaucomului, avand o eficacitate dovedita in tratamentul glaucomului avansat.

Cat de des ar trebui sa fac un examen oftalmologic?

Pentru a ma asigura ca nu am glaucom:

Este foarte important sa fiti examinat regulat de un medic oftalmolog in scopul diagnosticarii si tratarii precoce a unui eventual glaucom. Examenul oftalmologic ar trebui sa aiba loc:

- inainte de 40 de ani, la fiecare 2 - 4 ani;

- intre 40 si 54 de ani, la fiecare 2 - 3 ani;

- intre 55 si 64 de ani, la fiecare 1-2 ani;

- dupa varsta de 65 ani, de 2 ori pe an.

Orice persoana cu risc crescut ar trebui sa fie vazuta de un oftalmolog o data pe an dupa varsta de 35 de ani.

Daca am fost diagnosticat cu glaucom ?

Pana la stabilirea unui tratament optim poate fi necesar sa mergeti la consult in fiecare saptamana sau luna. Nu exista o valoare standard a presiunii intraoculare sub care toti pacientii sunt protejati de avansarea defectelor de camp vizual. Chiar dupa normalizarea valorilor tensiunii intraoculare si stabilirea unei scheme terapeutice eficiente este necesar sa mergeti la control de cateva ori pe an.

Poate fi glaucomul prevenit ?

Glaucomul cu unghi deschis nu poate fi prevenit, intrucat inca nu se cunosc factorii determinanti. Poate fi insa prevenita afectarea nervului optic si pierderea vederii printr-o diagnosticare precoce si un tratament prompt, corect administrat. Diagnosticarea glaucomului in momentul in care pacientul devine constient de afectarea campului vizual inseamna, de cele mai multe ori, un glaucom absolut pe unul din ochi si un stadiu avansat pe celalalt ochi, ceea ce, din pacate este mult prea tarziu. Detectarea perimetrica a defectelor de camp vizual are loc in momentul in care s-au pierdut deja 40% din fibrele nervoase. Este evidenta, in aceste conditii, importanta unui screening al populatiei cu repetarea regulata a controlului oftalmologic constand in masurarea tensiunii intraoculare, evaluarea modificarilor fundului de ochi, efectuarea campului vizual computerizat. La acestea se pot adauga la indicatia medicului oftalmolog metodele imagistice (OCT, HRT, Gdx) care permit o analiza tridimensionala a capului nervului optic si evaluarea grosimii fibrelor nervoase, permitand detectarea precoce a modificarilor glaucomatoase.

Glaucomul secundar poate fi prevenit prin evitarea traumatismelor oculare, chirurgia cataractei, tratarea precoce a inflamatiilor si a celorlalte afectiuni ce stau la baza producerii acestuia.

Majoritatea cazurilor de inchidere acuta a unghiului pot fi prevenite prin iridotomii laser aplicate pe ochii cu risc crescut de inchidere acuta sau cronica a unghiului.

Afla daca esti expus riscului de a face glaucoma! Fa-ti testul : Ce risc am de a face glaucom?

Copyright © Reteaua Medicala: Articolul se afla sub protectia drepturilor de autor.

Autorul acestui articol: Dr. Claudia Duta, medic rezident oftalmologie
Cine a citit acest articol a citit si: :

» Nevrita optica demielinizanta

     Nevritele optice sunt o categorie de afectiuni ale nervului optic de natura inflamatorie , infectioasa sau demielinizanta , avand drept consecinta scaderea marcata a vederii .Nevrita optica demielinizanta este o afectiune a...

» Cum putem preveni aparitia cataractei?

    Ce este cataracta ?Cataracta reprezinta o afectiune, ce se manifesta prin tulburari de transparenta cristaliniana cu scaderea consecutiva a acuitatii vizuale. Ca o exemplificare, este ca atunci cand incercam sa purtam o pereche de...

» Boala Graves – Basedow – cea mai frecventa cauza de hipertiroidie!

     Boala Graves – Basedow este cea mai frecventa cauza de hipertiroidie (excesul de hormoni apare prin exacerbarea functiei tiroidiene). Femeile sunt de 8 ori mai afectate decat barbatii. Desi poate aparea la orice varsta,...

» Reflexoterapia poate vindeca nodulii fibrochistici de la sâni

“În urmă cu doi ani am fost diagnosticată, în urma  investigaţiilor efectuate, cu mastoză fibrochistică. După un an de  anticoncepţionale mi-au mai apărut doi noduli. Acum, medicul endocrinolog mi-a  prescris Danazol,...

» Frumusetea feminina in viziunea ayurvedica

     Regina sau sclava, amazoana, preoteasa, vestala, muza, magiciana, inteleapta, vindecatoare, dulceata blanda sau „scorpie", fecioara, iubita, initiatoare sau mama, femeia a fascinat intotdeauna. Iubita, adorata,...

Comentarii 

 
#2 RE: Glaucomul - o boala cronica care afecteaza ochiiDrDuta 01-12-2011 12:32
Este un caz tipic de glaucom primar cu unghi deschis diagnosticat in momentul in care pacientul remarca pierderea de camp vizual . Din pacate ,in acest moment stadiul afectiunii este destul de avansat , astfel incat pierderea de camp este totala pe un ochi , tratamentul medicamentos avand rolul de a conserva campul vizual al ochiului congener . Este , de aceea , foarte important sa se inteleaga necesitatea solicitarii unui consult oftalmologic complet in mod regulat , cuprinzand examinarea polului anterior , examinarea fundului de ochi si masurarea tensiunii oculare . Acest set minim obligatoriu de investigatii furnizeaza medicului oftalmolog datele necesare pentru screening , ridicarea suspiciunii de glaucom constituind indicatia pentru investigatii suplimentare .
Raportează către un administrator
 
 
#1 RE: Glaucomul - o boala cronica care afecteaza ochiiD.B. 28-11-2011 17:23
Ma numesc D.B. si am 57 de ani . Acum aproximativ 1 an si jumatate am mers la un cabinet de optica medicala unde am fost consultata pentru stabilirea dioptriilor . In luna septembrie a acestui an am avut dereglari de vedere . La 1 noiembrie am mers la oftalmologie si am constatat ca nu vad nimic cu ochiul drept . Dupa verificari amanuntite , rezultatul a fost : TOD=63mmHg , TOS=21mmHg , dupa tratament cu picaturi tensiunea oculara (TO) incepand sa scada . Rezultatul : glaucom absolut ochiul drept , glaucom avansat ochiul stang . Pe data de 08.11.2011 : TOD=30mmHg , TOS=19mmHg . Pe data de 17.11.2011 : TOD=24mmHg , respectiv 29mmHg , la interval de 2 ore , TOS=19mmHg sub tratament maximal .
Mentionez ca nu am avut nici un fel de simptome , nu am avut dureri de nici un fel . Singurul simptom a fost acela ca am avut dereglari de vedere , iar la televizor sau calculator am simtit ca imi obosesc foarte tare ochii .
Raportează către un administrator
 

Pentru a putea posta un comentariu este necesar sa va logati.

Pentru a te inregistra, click aici.

In cazul in care sunteti inregistrat si nu sunteti logat, click aici.

Sugestiile tale sunt foarte importante pentru noi deoarece ne vor ajuta să-ţi oferim un serviciu mai bun.
 

cauta medic

cauta farmacii

discount button
farmacii
clinici

Pune o intrebare unui medic specialist

Cele mai populare intrebari

Care e valoarea normala a INR-ului? 27924
Eficienta polygynax 16294
alimente permise dupa operatia de apendicita 13875
Trombocite crescute 12676
Gravitate rezultat LSIL 11046
din ce cauza vomiti sange? 10895
sub coaste simt o umflatura... 9568
durere in zona inghinala dreapta 8559
rezultate cultura normale sau nu? 6849
Creatinina serica mare 6781
Interpretare analize 6277
Mi-au iesit niste bubite pe penis. Ce inseamna? 6202
Ciplox - picaturi oftalmice pot fi folosite la un copil de 6 ani? 6198
sanzyme ? sa ii dau sau nu ? 5869
Calcitonina marita - analize? 5705
am tot timpul mucozitati in gat 5687
Tratament gastroenterocolita 5636
am o durere la talpa picirului chiar sub degete 5606
interpretare rmn cerebral 5556
mancarime a pleoapelor,descuamare... 5543
ochi care curg 5372
Tratament ASC-US 5302
La cat timp dupa tratament cu antibiotic se reface examenul de urocultura?! 5295
Colesterolul meu este de 270. Ce pot face sa il scad? 5239
pete rosii la incheieturile mainilor 5239
Nodul in gat ce inseamna? 5195
am facut 2 teste de sarcina si au iesit negative.Pot fi insarcinata? 5103
Abstinenta pe perioada tratamentului cu ovule? 4891
Viroza eruptiva...de care? 4859
Ce inseamna coji si roseata la nivelul lobului urechii? 4854
Ce semnifica analiza idr pentru tuberculina? 4777
Fetita mea are in scaun oua de ascaris lumbricoides... 4754
recomandare pt.copil care vomita 4691
La testul papanicolau mi-au fost descoperite doua infectii 4690
Nistatina pentru prevenirea candidei 4552
Veruci plate si molutrex 4442
fetita mea merge doar pe varfuri e normal??? 4397
stafilococul auriu -ce analize mai tb.sa fac? 4330
Ce inseamna histerectomia subtotală? 4296
dureri abdominale la bebelus 4281
pana la cate saptamani de sarcina se poate lua aspenter? 4270
glicemie mare 4183
In ce conditii pot relua tratamentul cu cervucid? 4128
cum se poate regla tranzitul intestinal (scaune prea tari) la un copil de 1 an ? 4071
recomandare pt.expectoratie copil 4036
scurgere crem maronie 4034
Conizatie sau biopsie cervicala? 3909
Detalii LSIL 3894
Fiica mea are un chist seros de 3 cm 3787
Scurgeri din buric 3766
E normala sangerare dupa 3 saptamani de la ERAD? 3727
Ma doare in piept. E posibil sa am probleme cu inima? 3699
Efectul anesteziei si a radiografiei in primele saptamani sarcina? 3672
care este cauza manancarimii de la nivelul calcaielor? 3588
cum pot sa scad trigliceridele (223) si colesterolul (241)? 3576
Umflatura in zona fruntii situata central, chiar deasupra sprancenelor. 3571
Foarte brusc mi-au aparut multe cosuri pe fata. Ce sa fac? 3551
ce este inflamatia? 3538
Durere ovar dreapta cu iradiere mijloc? 3524
Dupa un avort cand trebuie sa-mi vina menstruatia? 3457
de ce apar pe fata bubite? 3453
Cafeaua de la automat este sanatoasa? 3424
SENZATIE DE USTURIME 3409
Tuse seaca. Cauze? 3398
de ce ma doare stomacul? 3390
surplusul de mucus la un bebelus de 5 luni 3380
ce sanse sunt sa duc o sarcina la bun sfarsit cu ureaplasma? 3360
Consult cardiologic? 3321
Cat de grava este rana pe col? 3273
Se poate inlocui moldaminul? 3270
intepaturi la inima 3125
Ce inseamna AP ? 3100
Mancarimea scalpupui si caderea parului 3056
Folosirea unei centuri cu electrostimulare imi poate afecta organe interne? 3055
sunt normale sangerarile vaginale in trim.III de sarcina? 3050
Cum scap de mancat compulsiv? 3038
Sunt recomandate spalaturile cu ceai de pelin dupa o interventie de ERAD? 3005
persista intoleranta la lactoza a copilului? 2990
contraindicatii extract zmeur + castan 2975
Ejaculare precoce 2965
Transaminaze GOT crescute 2910
Va rog sa-mi spuneti ce tratament sa iau 2883
am mancarimi ale pielii picioarelor dupa epilat...??? 2877
adenomul hipofizar si sarcina 2861
din ce cauza am dureri musculare? 2857
Am tenul foarte gras. Ce creme ar trebui sa folosesc? 2840
Bebelusul are mucozitati 2834
am niste pete rosii-maronii pe brate 2821
perioada administrare lapte fara lactoza pt. bebe de 8 luni? 2819
ce ar putea fii o durere intre ovarul drept si picior?? 2806
Pot sau nu sa raman insarcinata? 2771
pete rosii pe fata? 2769
formatiune macronodulara neomogena 2763
O valoare a TSH de 1.04 reprezinta un risc mare sau mic pentru sanatatea mea? 2748
din ce cauza apar viermisorii intestinali la bebelusi si cum se pot elimina? 2740
cum pot scapa de pilozitatea excesiva? 2737
Poate exista secretie lactata cata vreme prolactina este normala? 2683
cand se inchide fontanela anterioara? 2677
baietelul meu face amigdalita pultacee din 2 in 2 luni 2675
as vrea sa stiu daca sufar de tbc 2670
ce presupune desfundarea canalului lacrimal ? 2662
poate fi un copil purtator de virusul varicelei si sa-l dea la altii daca nu face el insasi boala? 2659
Lipom sau altceva are bebelusul meu? 2650
pot ramane insarcinata dupa cauterizare rana pe uter? 2640
Irigatii vaginale inainte de folosirea ovulelor 2638
din ce cauza imi cade parul? 2620
Pot folosi ovulele CERVIRON pe timpul alaptarii? 2595
Sindrom de malabsorbtie intestinala 2589
Betabioptal la nou nascut? 2566
Tumora Cefalo-Pancreatica pT3N1M0 2557
Care sunt cauzele leucopeniei? 2553
poate fi balonarea cauzata de stres? 2532
ce inseamna circulara pericervicala 2523
care sunt cauzele setei excesive? 2517
ce semnifica analiza --electroforeza hemoglobinei 2498
Cervugid + antibiotice 2484
de ce ma doare mijlocul? 2471
rezultate analize sange 2458
ce inseamna : distrofie eritocitarar si hipocromie marcata? 2447
lipom? 2446
ce efecte poate avea valoare timpului quick mare? 2444
Doxicilina mciprofloxacina si canesten ovule in sarcina. 2442
alimentatie sindrom hodgkin 2431
Arata testul Papanicolau sarcina? 2423
LSiL 2411
e normala scrugerea maronie? 2377
copil mic cu fontanele mari 2376
De ce mi se umfla ploapele?? 2343
mancarimi ale pielii 2336
de ce nu apare butonul embrionar? 2335
Ag HBs 2319
mai este necesara administrarea de vitamina D pt.copil? 2309
Ce presupune regimul alimentar dupa operatie de ocluzie intestinala? 2301
Cum sa scap de nodulul de pe tiroida? 2300
Poti ramane insarcinata fara contactul sexual? 2268
dureri de picioare si transiparatie la copii 2267
Este bun ceaiul de pelin in cazul ranilor de col? 2265
Buletin Anatomopatologic 2255
ce semnifica analiza --electroforeza hemoglobinei? 2219
Se mai poate vorbi de hidrosalpinx? 2198
fetita mea de 2 ani si 4 luni are o tuse care nu o mai lasa 2189
limba umflata ? 2174
pot lua cervugid in sarcina? 2131
Pata rosie care nu mai trece, pe capul bebelusului dupa intepatura unei gaze 2125
Cu ce sa-i dau fetitei pentru mancarime la spate, deasupra funduletului, in zona unde este elasticul pampersului? 2125
ce-ar trebui sa fac cind mi se cojeste pielea de linga nas,in regiunea narilor,la fel pielea din cap,care ar fi cauza acestui fapt? 2119
Care este parerea dumneavostra despre valoarea AMH- ului? 2101
Tratament hemangiom 2095
sunt recomandate tratamentele hormonale pentru a ma ingrasa? 2069
Ce intrebare ai pentru noi ? 2059
Este normal sa mai am secretii mamare? 2057
cate saptamani de sarcina am? 2038
De ce are baietelul somnul agitat noaptea? 2033
Mi-au aparut foarte multe cosuri brusc 2031
Pot lua anticonceptionale? 2031
nodul la san.... 2023
HERPES BUZA-REMEDIU-TRATAMENT? 2016
dieta cardiaci 2015
ce tratament pentru raceala copil recomandati? 2013
Ce simte o femeie cand i se rupe himenul? 2012
Ce reprezinta aceste valori ??? 2001
In ce consta tratamentul alunitelor? 1994
Intre ce valori este ideal sa-si pastreze un diabetic glicemia? 1977
RANA PE UTER 1970
Ganglion 1966
exista vreun tratament de marire a penisului si contra ejaculari precoce 1957
cauza lipsei mentruatiei? 1952
sotul meu are probleme cu erectia... 1942
Care sunt cauzele secretiilor vaginale cu sange? 1941
piele uscata 1921
Care sunt sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala? 1915
Ce tratament ne puteti recomanda pentru psoriazis? 1892
sunt foarte trista, va rog sa ma ajutati 1882
Ce ar putea fi cojitele care apar mereu la nivelul scalpului? 1872
Regim dupa operatie 1869
am pe piciorul drept nishte bubite... 1859
am un lipom de circa 10 cm in apropiere de umarul drept 1846
ce ce intampla de nu imi vine ciclul dupa chiuretaj? 1846
Probleme menstruatie 1844
dupa nastere ..dereglare hormonala? 1843
durere punctiforma gamba copil 1813
Poate fi usturimea gatului un tip de reactie alergica la PARACETAMOL? 1796
Ce investigatii medicale se fac pt determinarea prolactinomului? 1787
Pot trata o veruca obisnuita cu molutrex? 1787
Cat de grava este colpita la adolescente? 1781
ce as putea face in cazul constipatiei la copil? 1780
Toxoplasmoza sub limita admisa 1778
Dieta frugifora este sanatoasa? 1774
tratament ovule concomitent cu operatie? 1772
rezultat analize 1772
Cum pot slabi dupa nastere? 1769
la cat timp dupa ce nu mai alaptez ar trebui sa-mi vina ciclul? 1755
rezultat la electroforeza hemoglobinei la copil de 6 ani 1753
postinor 2 1751
mobiluncus 1729
cand ar trebui sa am contact sexual pt a mari sansele de a avea un bebe? 1726
Candida la bebelus de 6 luni 1724
Ce reprezinta petele care isi schimba culoarea sau dispar? 1719
e necesar sa fac un test de sarcina? 1711
care este diferenta intre tristetea cauzata de hormoni dupa nastere si depresia post natala? 1709


CONTOR VIZITE

Vizitatori Azi145
Vizitatori Luna Curenta1841
Total Vizitatori1035354

Disclaimer

Informatiile disponibile pe site-ul ReteauaMedicala.ro nu urmaresc sa inlocuiasca actul medical direct, consultatia, diagnosticul si tratamentul prescris de catre un medic de specialitate. 
Site-ul ReteauaMedicala.ro nu are solutii pentru toate problemele de sanatate. Informatiile punctuale pot sa nu fie aplicabile tuturor utilizatorilor site-ului. 
In cazul in care considerati ca prezentati simptome ce ar putea indica o problema de sanatate sau in cazul in care va simtiti bolnavi, adresati-va medicului. Pentru mai multe informatii, cititi Termenii si conditiile de utilizare a site-ului.