ZONE DE AFECTIUNI Ochii Glaucomul - o boala cronica care afecteaza ochii
Autor: Dr. Claudia Duta, medic rezident oftalmologie Ultima actualizare în Miercuri, 11 Ianuarie 2012 18:01
Profil Autor: Claudia Duta
( 246 Voturi )


GPUD     Ce este glaucomul ?

Glaucomul este o boala cronica, care consta in pierderea treptata, progresiva, a vederii prin afectarea ireversibila a nervului optic. Nervul optic este cel care transmite informatia vizuala preluata de la nivelul retinei la nivelul emisferelor cerebrale. Prima cauza de orbire ireversibila la nivel mondial,

glaucomul evolueaza frecvent tacit, fara simptome, pana in fazele avansate.

Care sunt cauzele aparitiei ?

Initial considerat urmarea unei presiuni intraoculare (PIO) crescute, glaucomul este recunoscut astazi ca o afectiune cu o etiologie mult mai complexa, din pacate, incomplet elucidata. Desi valorile mari tensionale constituie un factor de risc important este evidenta existenta altor cauze datorita faptului ca inclusiv persoane cu valori normale ale tensiunii intraoculare pot dezvolta afectiunea glaucomatoasa.

Cum creste presiunea intraoculara?

Umoarea apoasa (UA) este produsa de o structura aflata in spatele irisului (corpul ciliar), este drenata in camera anterioara(CA) la nivelul pupilei si paraseste ochiul prin intermediul unei structuri aflate in unghiul camerular (reteaua trabeculara).

In ochiul sanatos exista un raport normal intre cantitatea de fluid care intra in ochi si cea care paraseste ochiul cu pastrarea unei tensiuni intraoculare normale constante. Mentinerea acestei presiuni este necesara pentru a asigura un volum normal al globului ocular, nutritia structurilor oculare si o functionare corespunzatoare.

In ochiul glaucomatos cantitatea de fluid produsa este mai mare decat cea eliminata, producand o crestere progresiva a presiunii intraoculare care, transmitandu-se retrograd afecteaza nervul optic cu pierderea progresiva a campului vizual.

Tipuri de glaucom

FOnormal (2)Glaucomul cronic simplu (Glaucom primar cu unghi deschis - GPUD)

Cea mai frecventa forma de glaucom, afectand 1% din persoanele peste 40 de ani. Rezistenta crescuta la drenaj a retelei trabeculare duce la o crestere treptata a presiunii intraoculare si o scadere progresiva a numarului de fibre nervoase. Unghiul camerular are o deschidere normala. Progresia fiind treptata, de-a lungul anilor, mecanismele compensatorii isi fac simtita prezenta, neexistand o simptomatologie evidenta.

Inchiderea acuta a unghiului

Este o forma mai rara de glaucom, produsa de blocajul canalelor de drenaj rezultand in cresterea acuta a presiunii intraoculare. Unghiul camerular este inchis. Se dezvolta rapid, avand o simptomatologie zgomotoasa si necesitand tratament medical de urgenta.

Glaucomul cu tensiune normala

GPUD-Stadiu moderat (2)Afectarea nervului optic are loc chiar in prezenta unei presiuni intraoculare normale. Cauzele inca nu sunt intelese.

Alte tipuri de glaucom

- Glaucomul secundar - apare secundar unor traumatisme, inflamatii, cataracte avansate, diabet sau administrarii timp indelungat a unei substante medicamentoase – steroizi;

- Glaucomul pigmentar - produs de blocarea retelei trabeculare cu granule de pigment irian;

- Glaucomul neovascular - produs de blocarea retelei trabeculare printr-o retea de neovase ce apar in cadrul unei afectiuni de baza – diabet, tromboza de vena centrala a retinei, etc

- Glaucomul congenita - este o afectiune rara, cu transmitere ereditara; apare la copii, fiind produs de dezvoltarea anormala a canalelor de drenaj in perioada prenatala.

Care sunt simptomele ?

GPUD-Stadiu avansat (2)Simptomele variaza in functie de tipul de glaucom.

Glaucomul cu unghi deschis se dezvolta incet si progresiv, uneori fara nici o simptomatologie notabila ani de-a randul. Pacientii pot sa nu remarce nici o scadere a vederii initial, pierderea de vedere fiind periferica iar acuitatea vizuala ramanand neschimbata. In momentul in care pacientii devin constienti de pierderea de camp vizual, de obicei afectiunea este foarte avansata.

Glaucomul acut (inchiderea acuta a unghiului) este o forma mai rara de glaucom in care se dezvolta foarte rapid o crestere a presiunii intraoculare pana la valori foarte mari ce pot duce la pierderea completa si ireversibila a vederii intr-un timp foarte scurt. Pacientul poate remarca vedere incetosata pe ochiul afectat, halouri colorate in jurul surselor de lumina, ochi rosu, dureros, cefalee frontala insotita de senzatie de greata si varsaturi, pierdere brusca de vedere.

Glaucomul congenital se poate manifesta sub diferite forme. Uneori, poate sa nu existe nici un simptom. Instalarea simptomatologiei poate fi gradata. Simptomatologia oculara poate include senzitivitate la lumina, opacifierea corneei, cresterea in volum a ochiului si corneei, lacrimare intensa, pierdere de vedere. Copilul poate fi iritabil, fara pofta de mancare, poate prezenta senzatie de greata si varsaturi. Simptomele pot fi gresit intelese inainte de diagnosticarea glaucomului. Copiii mici cu glaucom sunt frecvent lipsiti de pofta de mancare, agitati, nefericiti.

Care sunt persoanele cu risc ridicat ?

Orice persoana poate dezvolta glaucom dar exista persoane cu un risc mai crescut decat altele. Persoanele peste varsta de 60 de ani, persoanele care au in familie rude de gradul I cu glaucom, persoanele aflate in tratament cu corticosteroizi pentru afectiuni sistemice (Ex: astm, artrite, sarcoidoza) sau local (Ex: uveite) au un risc crescut de a dezvolta glaucom cu unghi deschis. Traumatismele oculare pot afecta sistemul de drenaj al ochiului si produce glaucom secundar cu unghi deschis ce se poate manifesta la un interval mai scurt sau mai lung dupa accident. Hipertensiunea arteriala sistemica (HTA) pare sa fie mai frecventa in randul pacientilor glaucomatosi, coexistenta celor doua afectiuni putand fi rezultatul unor mecanisme patogenice comune. Scaderea nocturna a tensiunii arteriale constituie, de asemeni, un factor de risc. Anumite rase au o predispozitie crescuta – afroamericanii si hispanicii peste varsta de 60 de ani au o predispozitie crescuta pentru GPUD, asiaticii au o predispozitie crescuta pentru inchiderea acuta a unghiului.

Cum poate fi diagnosticat glaucomul?

Un examen amanuntit in cazul unei suspiciuni de glaucom trebuie sa cuprinda:

- Examinarea polului anterior al globului ocular (biomicroscopie);

- Masurarea tensiunii intraoculare (tonometria);

- Masurarea grosimii corneene (pahimetria);

- Evaluarea gradului de deschidere al unghiului camerular (gonioscopie);

- Evaluarea campului vizual (campimetrie);

- Observarea capului nervului optic (oftalmoscopie sau fundul de ochi).

Cum este tratat glaucomul ?

Tratamentul medicamentos – topic consta in aplicarea in sacul conjunctival a 1-2 picaturi zilnic dintr-una sau mai multe solutii oftalmice ce au rolul de a scadea tensiunea intraoculara si a preveni afectarea nervului optic. Tratamentul medicamentos poate fi schimbat periodic de medicul dvs curant, in functie de raspunsul la terapie, in scopul minimizarii efectelor secundare si maximizarii efectului hipotensor.

Preparatele topice scad presiunea intraoculara prin 2 mecanisme – prin cresterea drenarii umorii apoase sau prin scaderea producerii acesteia. Medicamentele utilizate in tratamentul glaucomului pot avea la baza derivati de prostaglandine, β-blocanti (timololul), α-blocante, inhibitori ai anhidrazei carbonice. Pentru a avea un efect maximal medicatia trebuie administrata regulat, la aceleasi ore. Aceste medicamente, desi aplicate topic, pot avea reactii adverse atat locale cat si generale. Este necesar sa va informati medicul oftalmolog asupra afectiunilor de care suferiti si asupra terapiei pe care deja o urmati. Solutiile oftalmice antiglaucomatoase pot produce: ochi rosu, senzatie de arsura, modificari ale ritmului cardiac, respiratiei, dureri de cap, vedere incetosata.

Tratamentul medicamentos - sistemic include medicamente administrate in special in formele acute sau cele rezistente la tratament, pana la rezolvarea chirurgicala. Efectele adverse includ somnolenta, parestezii (furnicaturi) ale fetei si extremitatilor, mai rar oboseala, nervozitate, tremor, depresie, sete, tulburari digestive, uneori eruptii cutanate alergice.

Tratamentul chirurgical laser este eficient in mai multe tipuri de glaucom si se realizeaza in doua moduri:

- Iridotomia laser creeaza o comunicare intre camera posterioara si cea anterioara prin aplicarea unor puncte de impact laser in irisul periferic; in acest mod UA ajunge la nivelul unghiului camerular.

- Trabeculoplastia laser consta in aplicarea impactelor laser la nivelul retelei trabeculare in scopul unui drenaj mai bun al umorii apoase.

Chirurgia clasica - trabeculectomia consta in creearea chirurgicala a unei noi cai de eliminare a umorii apoase din CA intr-un spatiu protejat de sclera si conjunctiva – bula de filtrare. Este cea mai frecvent folosita metoda invaziva in tratamentul glaucomului, avand o eficacitate dovedita in tratamentul glaucomului avansat.

Cat de des ar trebui sa fac un examen oftalmologic?

Pentru a ma asigura ca nu am glaucom:

Este foarte important sa fiti examinat regulat de un medic oftalmolog in scopul diagnosticarii si tratarii precoce a unui eventual glaucom. Examenul oftalmologic ar trebui sa aiba loc:

- inainte de 40 de ani, la fiecare 2 - 4 ani;

- intre 40 si 54 de ani, la fiecare 2 - 3 ani;

- intre 55 si 64 de ani, la fiecare 1-2 ani;

- dupa varsta de 65 ani, de 2 ori pe an.

Orice persoana cu risc crescut ar trebui sa fie vazuta de un oftalmolog o data pe an dupa varsta de 35 de ani.

Daca am fost diagnosticat cu glaucom ?

Pana la stabilirea unui tratament optim poate fi necesar sa mergeti la consult in fiecare saptamana sau luna. Nu exista o valoare standard a presiunii intraoculare sub care toti pacientii sunt protejati de avansarea defectelor de camp vizual. Chiar dupa normalizarea valorilor tensiunii intraoculare si stabilirea unei scheme terapeutice eficiente este necesar sa mergeti la control de cateva ori pe an.

Poate fi glaucomul prevenit ?

Glaucomul cu unghi deschis nu poate fi prevenit, intrucat inca nu se cunosc factorii determinanti. Poate fi insa prevenita afectarea nervului optic si pierderea vederii printr-o diagnosticare precoce si un tratament prompt, corect administrat. Diagnosticarea glaucomului in momentul in care pacientul devine constient de afectarea campului vizual inseamna, de cele mai multe ori, un glaucom absolut pe unul din ochi si un stadiu avansat pe celalalt ochi, ceea ce, din pacate este mult prea tarziu. Detectarea perimetrica a defectelor de camp vizual are loc in momentul in care s-au pierdut deja 40% din fibrele nervoase. Este evidenta, in aceste conditii, importanta unui screening al populatiei cu repetarea regulata a controlului oftalmologic constand in masurarea tensiunii intraoculare, evaluarea modificarilor fundului de ochi, efectuarea campului vizual computerizat. La acestea se pot adauga la indicatia medicului oftalmolog metodele imagistice (OCT, HRT, Gdx) care permit o analiza tridimensionala a capului nervului optic si evaluarea grosimii fibrelor nervoase, permitand detectarea precoce a modificarilor glaucomatoase.

Glaucomul secundar poate fi prevenit prin evitarea traumatismelor oculare, chirurgia cataractei, tratarea precoce a inflamatiilor si a celorlalte afectiuni ce stau la baza producerii acestuia.

Majoritatea cazurilor de inchidere acuta a unghiului pot fi prevenite prin iridotomii laser aplicate pe ochii cu risc crescut de inchidere acuta sau cronica a unghiului.

Afla daca esti expus riscului de a face glaucoma! Fa-ti testul : Ce risc am de a face glaucom?

Copyright © Reteaua Medicala: Articolul se afla sub protectia drepturilor de autor.

Autorul acestui articol: Dr. Claudia Duta, medic rezident oftalmologie
Cine a citit acest articol a citit si: :

» Vederea si anii de scoala

     Succesul in anii de scoala necesita profesori buni, multa munca si abilitati vizuale perfect dezvoltate. O acuitate vizuala deficitara se reflecta in performantele scolare ale copilului, de cele mai multe ori, rezultatele...

» Frumusetea feminina in viziunea ayurvedica

     Regina sau sclava, amazoana, preoteasa, vestala, muza, magiciana, inteleapta, vindecatoare, dulceata blanda sau „scorpie", fecioara, iubita, initiatoare sau mama, femeia a fascinat intotdeauna. Iubita, adorata,...

» Ce reprezinta sindromul Gronblad-Stranberg?

     Sindromul Gronblad–Stranberg este cunoscut si sub denumirea de ‚pseudoxantom elastic cu striuri angioide' sau ‚elastorhexis'. Afectiunea reprezinta de fapt o genodermatoza, foarte rar intalnita (sau diagnosticata rar)....

» Retinopatia diabetica – complicatie cronica a diabetului zaharat

    Retinopatia diabetica – apare in urma afectarii vaselor de sange retiniene si este considerata cea mai frecventa cauza de orbire la pacientul cu diabet zaharat cu varsta cuprinsa intre 20 -74 ani.Diagnostic:a) Clinic- simptomele...

» Nevrita optica demielinizanta

     Nevritele optice sunt o categorie de afectiuni ale nervului optic de natura inflamatorie , infectioasa sau demielinizanta , avand drept consecinta scaderea marcata a vederii .Nevrita optica demielinizanta este o afectiune a...

Comentarii 

 
#2 RE: Glaucomul - o boala cronica care afecteaza ochiiDrDuta 01-12-2011 12:32
Este un caz tipic de glaucom primar cu unghi deschis diagnosticat in momentul in care pacientul remarca pierderea de camp vizual . Din pacate ,in acest moment stadiul afectiunii este destul de avansat , astfel incat pierderea de camp este totala pe un ochi , tratamentul medicamentos avand rolul de a conserva campul vizual al ochiului congener . Este , de aceea , foarte important sa se inteleaga necesitatea solicitarii unui consult oftalmologic complet in mod regulat , cuprinzand examinarea polului anterior , examinarea fundului de ochi si masurarea tensiunii oculare . Acest set minim obligatoriu de investigatii furnizeaza medicului oftalmolog datele necesare pentru screening , ridicarea suspiciunii de glaucom constituind indicatia pentru investigatii suplimentare .
Raportează către un administrator
 
 
#1 RE: Glaucomul - o boala cronica care afecteaza ochiiD.B. 28-11-2011 17:23
Ma numesc D.B. si am 57 de ani . Acum aproximativ 1 an si jumatate am mers la un cabinet de optica medicala unde am fost consultata pentru stabilirea dioptriilor . In luna septembrie a acestui an am avut dereglari de vedere . La 1 noiembrie am mers la oftalmologie si am constatat ca nu vad nimic cu ochiul drept . Dupa verificari amanuntite , rezultatul a fost : TOD=63mmHg , TOS=21mmHg , dupa tratament cu picaturi tensiunea oculara (TO) incepand sa scada . Rezultatul : glaucom absolut ochiul drept , glaucom avansat ochiul stang . Pe data de 08.11.2011 : TOD=30mmHg , TOS=19mmHg . Pe data de 17.11.2011 : TOD=24mmHg , respectiv 29mmHg , la interval de 2 ore , TOS=19mmHg sub tratament maximal .
Mentionez ca nu am avut nici un fel de simptome , nu am avut dureri de nici un fel . Singurul simptom a fost acela ca am avut dereglari de vedere , iar la televizor sau calculator am simtit ca imi obosesc foarte tare ochii .
Raportează către un administrator
 

Pentru a putea posta un comentariu este necesar sa va logati.

Pentru a te inregistra, click aici.

In cazul in care sunteti inregistrat si nu sunteti logat, click aici.

Sugestiile tale sunt foarte importante pentru noi deoarece ne vor ajuta să-ţi oferim un serviciu mai bun.
 

cauta medic

cauta farmacii

discount button
farmacii
clinici

Pune o intrebare unui medic specialist

Cele mai populare intrebari

Care e valoarea normala a INR-ului? 52562
Eficienta polygynax 27780
Trombocite crescute 22647
alimente permise dupa operatia de apendicita 21064
surplusul de mucus la un bebelus de 5 luni 20782
din ce cauza vomiti sange? 20063
Gravitate rezultat LSIL 19646
durere in zona inghinala dreapta 16230
sub coaste simt o umflatura... 16026
E posibila pierderea sarcinii? 15272
rezultate cultura normale sau nu? 13473
Nistatina pentru prevenirea candidei 13353
Creatinina serica mare 12108
sanzyme ? sa ii dau sau nu ? 11083
ochi care curg 11061
Mi-au iesit niste bubite pe penis. Ce inseamna? 10831
Tratament ASC-US 10536
mancarime a pleoapelor,descuamare... 10203
Calcitonina marita - analize? 10091
Ciplox - picaturi oftalmice pot fi folosite la un copil de 6 ani? 10054
am facut 2 teste de sarcina si au iesit negative.Pot fi insarcinata? 9840
am o durere la talpa picirului chiar sub degete 9675
am tot timpul mucozitati in gat 9543
Interpretare analize 9451
La testul papanicolau mi-au fost descoperite doua infectii 9215
Abstinenta pe perioada tratamentului cu ovule? 9130
Nodul in gat ce inseamna? 9066
fetita mea merge doar pe varfuri e normal??? 9002
interpretare rmn cerebral 8886
La cat timp dupa tratament cu antibiotic se reface examenul de urocultura?! 8799
Ce inseamna coji si roseata la nivelul lobului urechii? 8675
pete rosii la incheieturile mainilor 8608
recomandare pt.expectoratie copil 8239
Viroza eruptiva...de care? 8161
Colesterolul meu este de 270. Ce pot face sa il scad? 8149
recomandare pt.copil care vomita 8118
Ce semnifica analiza idr pentru tuberculina? 7893
Fetita mea are in scaun oua de ascaris lumbricoides... 7872
dureri abdominale la bebelus 7759
Ce inseamna histerectomia subtotală? 7561
Tratament gastroenterocolita 7454
Scurgeri din buric 7328
Veruci plate si molutrex 7293
ce este inflamatia? 7191
Umflatura in zona fruntii situata central, chiar deasupra sprancenelor. 7096
ce ar putea fii o durere intre ovarul drept si picior?? 6956
stafilococul auriu -ce analize mai tb.sa fac? 6747
Poti ramane insarcinata fara contactul sexual? 6525
care este cauza manancarimii de la nivelul calcaielor? 6433
cum se poate regla tranzitul intestinal (scaune prea tari) la un copil de 1 an ? 6326
de ce apar pe fata bubite? 6233
Fiica mea are un chist seros de 3 cm 6179
Conizatie sau biopsie cervicala? 6179
SENZATIE DE USTURIME 6102
Ce inseamna AP ? 6049
Detalii LSIL 6048
E normala sangerare dupa 3 saptamani de la ERAD? 5927
scurgere crem maronie 5905
ce sanse sunt sa duc o sarcina la bun sfarsit cu ureaplasma? 5858
sunt normale sangerarile vaginale in trim.III de sarcina? 5841
glicemie mare 5777
In ce conditii pot relua tratamentul cu cervucid? 5735
Foarte brusc mi-au aparut multe cosuri pe fata. Ce sa fac? 5709
Efectul anesteziei si a radiografiei in primele saptamani sarcina? 5706
ce ce intampla de nu imi vine ciclul dupa chiuretaj? 5702
Mancarimea scalpupui si caderea parului 5667
Consult cardiologic? 5653
Ma doare in piept. E posibil sa am probleme cu inima? 5632
Cafeaua de la automat este sanatoasa? 5572
Cat de grava este rana pe col? 5570
Durere ovar dreapta cu iradiere mijloc? 5401
de ce ma doare stomacul? 5375
cum pot sa scad trigliceridele (223) si colesterolul (241)? 5316
Ejaculare precoce 5287
Transaminaze GOT crescute 5280
Bebelusul are mucozitati 5267
Se poate inlocui moldaminul? 5260
Dupa un avort cand trebuie sa-mi vina menstruatia? 5202
Va rog sa-mi spuneti ce tratament sa iau 5152
pete rosii pe fata? 5142
Sunt recomandate spalaturile cu ceai de pelin dupa o interventie de ERAD? 5067
pana la cate saptamani de sarcina se poate lua aspenter? 5061
ce presupune desfundarea canalului lacrimal ? 5050
Ce presupune regimul alimentar dupa operatie de ocluzie intestinala? 5000
ce-ar trebui sa fac cind mi se cojeste pielea de linga nas,in regiunea narilor,la fel pielea din cap,care ar fi cauza acestui fapt? 4981
Tuse seaca. Cauze? 4937
Folosirea unei centuri cu electrostimulare imi poate afecta organe interne? 4794
Care sunt cauzele leucopeniei? 4740
persista intoleranta la lactoza a copilului? 4734
Sindrom de malabsorbtie intestinala 4617
ce efecte poate avea valoare timpului quick mare? 4555
Cum scap de mancat compulsiv? 4550
din ce cauza am dureri musculare? 4543
din ce cauza apar viermisorii intestinali la bebelusi si cum se pot elimina? 4504
Se mai poate vorbi de hidrosalpinx? 4491
e normala scrugerea maronie? 4425
Betabioptal la nou nascut? 4424
poate fi un copil purtator de virusul varicelei si sa-l dea la altii daca nu face el insasi boala? 4416
as vrea sa stiu daca sufar de tbc 4374
perioada administrare lapte fara lactoza pt. bebe de 8 luni? 4364
cand se inchide fontanela anterioara? 4324
Care sunt cauzele secretiilor vaginale cu sange? 4316
Buna ziua, din cauza unor scurgeri vaginale am facut o analiza a secretiei, iar rezultatul este: Secretie vaginala: Celule epiteliale poligonale frecvente Leucocite relativ frecvente Trichomonas vaginalis absent Levuri frecvente Inmugurite prezente Hife, 4298
Am tenul foarte gras. Ce creme ar trebui sa folosesc? 4264
am mancarimi ale pielii picioarelor dupa epilat...??? 4254
de ce nu apare butonul embrionar? 4243
am niste pete rosii-maronii pe brate 4240
contraindicatii extract zmeur + castan 4224
De ce are baietelul somnul agitat noaptea? 4212
intepaturi la inima 4189
Pot sau nu sa raman insarcinata? 4172
pot ramane insarcinata dupa cauterizare rana pe uter? 4166
am si eu o intrebare .. mi-a aparut in zona inghinala (mai exact intre pasarica si picior ) in partea stanga o galma in interior care ma doare foarte tare si cand merg si mai ales cand ma ating .. si usor usor ma doar si in partea dreapta si tind sa cred 4162
adenomul hipofizar si sarcina 4123
Lipom sau altceva are bebelusul meu? 4107
fetita mea de 2 ani si 4 luni are o tuse care nu o mai lasa 4097
formatiune macronodulara neomogena 4061
care sunt cauzele setei excesive? 4059
poate fi balonarea cauzata de stres? 4038
cum pot scapa de pilozitatea excesiva? 4038
Poate exista secretie lactata cata vreme prolactina este normala? 4029
pot lua cervugid in sarcina? 4016
ce inseamna circulara pericervicala 4015
din ce cauza imi cade parul? 3959
O valoare a TSH de 1.04 reprezinta un risc mare sau mic pentru sanatatea mea? 3937
Irigatii vaginale inainte de folosirea ovulelor 3922
terapia pentru hepatita c cu SOFOSBUVIR o SOVALDI a aparut in romania? Care sunt costurile si cine poate beneficia? 3895
copil mic cu fontanele mari 3867
Ce simte o femeie cand i se rupe himenul? 3816
mai este necesara administrarea de vitamina D pt.copil? 3808
baietelul meu face amigdalita pultacee din 2 in 2 luni 3803
Doxicilina mciprofloxacina si canesten ovule in sarcina. 3802
Arata testul Papanicolau sarcina? 3791
Tumora Cefalo-Pancreatica pT3N1M0 3709
mobiluncus 3684
Ganglion 3682
Cervugid + antibiotice 3681
Pot folosi ovulele CERVIRON pe timpul alaptarii? 3671
ce inseamna : distrofie eritocitarar si hipocromie marcata? 3617
de ce ma doare mijlocul? 3603
alimentatie sindrom hodgkin 3580
ce inseamna uter fibromatos poti avea copil 3573
Va rog sa-mi spuneti ce inseamna? 3568
lipom? 3563
De ce unghiile de la picioare se innegresc si cad? 3559
Cum sa scap de nodulul de pe tiroida? 3488
De ce mi se umfla ploapele?? 3468
Buletin Anatomopatologic 3405
rezultate analize sange 3381
Este bun ceaiul de pelin in cazul ranilor de col? 3337
Ag HBs 3312
postinor 2 3305
dureri de picioare si transiparatie la copii 3297
Tratament hemangiom 3294
daca alaptez pot lua aspenter? 3255
Mi-au aparut foarte multe cosuri brusc 3252
limba umflata ? 3227
Pata rosie care nu mai trece, pe capul bebelusului dupa intepatura unei gaze 3212
ce semnifica analiza --electroforeza hemoglobinei 3210
mancarimi ale pielii 3196
nodul la san.... 3188
Durere la nivelul gatului si omoplatului drept si degete amortite 3159
Ce intrebare ai pentru noi ? 3152
sunt recomandate tratamentele hormonale pentru a ma ingrasa? 3146
LSiL 3132
Care este parerea dumneavostra despre valoarea AMH- ului? 3075
ce semnifica analiza --electroforeza hemoglobinei? 3064
Pot lua anticonceptionale? 2988
am pe piciorul drept nishte bubite... 2986
Cu ce sa-i dau fetitei pentru mancarime la spate, deasupra funduletului, in zona unde este elasticul pampersului? 2974
Intre ce valori este ideal sa-si pastreze un diabetic glicemia? 2956
Este normal sa mai am secretii mamare? 2942
Ce reprezinta aceste valori ??? 2884
dupa nastere ..dereglare hormonala? 2857
Candida la bebelus de 6 luni 2852
dieta cardiaci 2837
HERPES BUZA-REMEDIU-TRATAMENT? 2818
RANA PE UTER 2800
Poate fi usturimea gatului un tip de reactie alergica la PARACETAMOL? 2796
cauza lipsei mentruatiei? 2783
ce tratament pentru raceala copil recomandati? 2775
Mi-a fost prescris medicamentul Lutenyl.Trebui administrat 10 zile pe luna ,din ziua 16 in ziua 25 a ciclului mentrual.Imi puteti explica ce inseamna ziua 16 a ciclului? 2756
Cat de grava este colpita la adolescente? 2754
exista vreun tratament de marire a penisului si contra ejaculari precoce 2749
cate saptamani de sarcina am? 2747
Care sunt sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala? 2745
sotul meu are probleme cu erectia... 2727
Ce ar putea fi cojitele care apar mereu la nivelul scalpului? 2719
Ce tratament ne puteti recomanda pentru psoriazis? 2705
Bubite mici si senzatie de mancarime 2694
Ma lupt cu o candidoza de ceva vreme dar ea recidiveaza. Cum sa fac sa o tratez definitiv? 2684
piele uscata 2675
In ce consta tratamentul alunitelor? 2661
Buna!Am o depresie de 6 ani si iau coaxil,calmepam,xanax.De curand am schimbat tratamentul putin,iau coaxil aproape 3 pe zi.Doctora mi-a dat de putin timp si romeron insa de la prima jumatate m-am simtit rau,in ultima vreme am fost fff suparata si mananc 2647
durere punctiforma gamba copil 2635
am un lipom de circa 10 cm in apropiere de umarul drept 2597
ce as putea face in cazul constipatiei la copil? 2588
Regim dupa operatie 2587
Dieta frugifora este sanatoasa? 2547
Cum pot slabi dupa nastere? 2533


CONTOR VIZITE

Vizitatori Azi138
Vizitatori Luna Curenta13463
Total Vizitatori1731702

Disclaimer

Informatiile disponibile pe site-ul ReteauaMedicala.ro nu urmaresc sa inlocuiasca actul medical direct, consultatia, diagnosticul si tratamentul prescris de catre un medic de specialitate. 
Site-ul ReteauaMedicala.ro nu are solutii pentru toate problemele de sanatate. Informatiile punctuale pot sa nu fie aplicabile tuturor utilizatorilor site-ului. 
In cazul in care considerati ca prezentati simptome ce ar putea indica o problema de sanatate sau in cazul in care va simtiti bolnavi, adresati-va medicului. Pentru mai multe informatii, cititi Termenii si conditiile de utilizare a site-ului.

MMJ doctor online