sarcina

cresterea cop lat

Ultimele 5 Topicuri

Mai multe topicuri »

ZONE DE AFECTIUNI Ochii Glaucomul - o boala cronica care afecteaza ochii
Autor: Dr. Claudia Duta, medic rezident oftalmologie Ultima actualizare în Miercuri, 11 Ianuarie 2012 18:01
Profil Autor: Claudia Duta
( 246 Voturi )


GPUD     Ce este glaucomul ?

Glaucomul este o boala cronica, care consta in pierderea treptata, progresiva, a vederii prin afectarea ireversibila a nervului optic. Nervul optic este cel care transmite informatia vizuala preluata de la nivelul retinei la nivelul emisferelor cerebrale. Prima cauza de orbire ireversibila la nivel mondial,

glaucomul evolueaza frecvent tacit, fara simptome, pana in fazele avansate.

Care sunt cauzele aparitiei ?

Initial considerat urmarea unei presiuni intraoculare (PIO) crescute, glaucomul este recunoscut astazi ca o afectiune cu o etiologie mult mai complexa, din pacate, incomplet elucidata. Desi valorile mari tensionale constituie un factor de risc important este evidenta existenta altor cauze datorita faptului ca inclusiv persoane cu valori normale ale tensiunii intraoculare pot dezvolta afectiunea glaucomatoasa.

Cum creste presiunea intraoculara?

Umoarea apoasa (UA) este produsa de o structura aflata in spatele irisului (corpul ciliar), este drenata in camera anterioara(CA) la nivelul pupilei si paraseste ochiul prin intermediul unei structuri aflate in unghiul camerular (reteaua trabeculara).

In ochiul sanatos exista un raport normal intre cantitatea de fluid care intra in ochi si cea care paraseste ochiul cu pastrarea unei tensiuni intraoculare normale constante. Mentinerea acestei presiuni este necesara pentru a asigura un volum normal al globului ocular, nutritia structurilor oculare si o functionare corespunzatoare.

In ochiul glaucomatos cantitatea de fluid produsa este mai mare decat cea eliminata, producand o crestere progresiva a presiunii intraoculare care, transmitandu-se retrograd afecteaza nervul optic cu pierderea progresiva a campului vizual.

Tipuri de glaucom

FOnormal (2)Glaucomul cronic simplu (Glaucom primar cu unghi deschis - GPUD)

Cea mai frecventa forma de glaucom, afectand 1% din persoanele peste 40 de ani. Rezistenta crescuta la drenaj a retelei trabeculare duce la o crestere treptata a presiunii intraoculare si o scadere progresiva a numarului de fibre nervoase. Unghiul camerular are o deschidere normala. Progresia fiind treptata, de-a lungul anilor, mecanismele compensatorii isi fac simtita prezenta, neexistand o simptomatologie evidenta.

Inchiderea acuta a unghiului

Este o forma mai rara de glaucom, produsa de blocajul canalelor de drenaj rezultand in cresterea acuta a presiunii intraoculare. Unghiul camerular este inchis. Se dezvolta rapid, avand o simptomatologie zgomotoasa si necesitand tratament medical de urgenta.

Glaucomul cu tensiune normala

GPUD-Stadiu moderat (2)Afectarea nervului optic are loc chiar in prezenta unei presiuni intraoculare normale. Cauzele inca nu sunt intelese.

Alte tipuri de glaucom

- Glaucomul secundar - apare secundar unor traumatisme, inflamatii, cataracte avansate, diabet sau administrarii timp indelungat a unei substante medicamentoase – steroizi;

- Glaucomul pigmentar - produs de blocarea retelei trabeculare cu granule de pigment irian;

- Glaucomul neovascular - produs de blocarea retelei trabeculare printr-o retea de neovase ce apar in cadrul unei afectiuni de baza – diabet, tromboza de vena centrala a retinei, etc

- Glaucomul congenita - este o afectiune rara, cu transmitere ereditara; apare la copii, fiind produs de dezvoltarea anormala a canalelor de drenaj in perioada prenatala.

Care sunt simptomele ?

GPUD-Stadiu avansat (2)Simptomele variaza in functie de tipul de glaucom.

Glaucomul cu unghi deschis se dezvolta incet si progresiv, uneori fara nici o simptomatologie notabila ani de-a randul. Pacientii pot sa nu remarce nici o scadere a vederii initial, pierderea de vedere fiind periferica iar acuitatea vizuala ramanand neschimbata. In momentul in care pacientii devin constienti de pierderea de camp vizual, de obicei afectiunea este foarte avansata.

Glaucomul acut (inchiderea acuta a unghiului) este o forma mai rara de glaucom in care se dezvolta foarte rapid o crestere a presiunii intraoculare pana la valori foarte mari ce pot duce la pierderea completa si ireversibila a vederii intr-un timp foarte scurt. Pacientul poate remarca vedere incetosata pe ochiul afectat, halouri colorate in jurul surselor de lumina, ochi rosu, dureros, cefalee frontala insotita de senzatie de greata si varsaturi, pierdere brusca de vedere.

Glaucomul congenital se poate manifesta sub diferite forme. Uneori, poate sa nu existe nici un simptom. Instalarea simptomatologiei poate fi gradata. Simptomatologia oculara poate include senzitivitate la lumina, opacifierea corneei, cresterea in volum a ochiului si corneei, lacrimare intensa, pierdere de vedere. Copilul poate fi iritabil, fara pofta de mancare, poate prezenta senzatie de greata si varsaturi. Simptomele pot fi gresit intelese inainte de diagnosticarea glaucomului. Copiii mici cu glaucom sunt frecvent lipsiti de pofta de mancare, agitati, nefericiti.

Care sunt persoanele cu risc ridicat ?

Orice persoana poate dezvolta glaucom dar exista persoane cu un risc mai crescut decat altele. Persoanele peste varsta de 60 de ani, persoanele care au in familie rude de gradul I cu glaucom, persoanele aflate in tratament cu corticosteroizi pentru afectiuni sistemice (Ex: astm, artrite, sarcoidoza) sau local (Ex: uveite) au un risc crescut de a dezvolta glaucom cu unghi deschis. Traumatismele oculare pot afecta sistemul de drenaj al ochiului si produce glaucom secundar cu unghi deschis ce se poate manifesta la un interval mai scurt sau mai lung dupa accident. Hipertensiunea arteriala sistemica (HTA) pare sa fie mai frecventa in randul pacientilor glaucomatosi, coexistenta celor doua afectiuni putand fi rezultatul unor mecanisme patogenice comune. Scaderea nocturna a tensiunii arteriale constituie, de asemeni, un factor de risc. Anumite rase au o predispozitie crescuta – afroamericanii si hispanicii peste varsta de 60 de ani au o predispozitie crescuta pentru GPUD, asiaticii au o predispozitie crescuta pentru inchiderea acuta a unghiului.

Cum poate fi diagnosticat glaucomul?

Un examen amanuntit in cazul unei suspiciuni de glaucom trebuie sa cuprinda:

- Examinarea polului anterior al globului ocular (biomicroscopie);

- Masurarea tensiunii intraoculare (tonometria);

- Masurarea grosimii corneene (pahimetria);

- Evaluarea gradului de deschidere al unghiului camerular (gonioscopie);

- Evaluarea campului vizual (campimetrie);

- Observarea capului nervului optic (oftalmoscopie sau fundul de ochi).

Cum este tratat glaucomul ?

Tratamentul medicamentos – topic consta in aplicarea in sacul conjunctival a 1-2 picaturi zilnic dintr-una sau mai multe solutii oftalmice ce au rolul de a scadea tensiunea intraoculara si a preveni afectarea nervului optic. Tratamentul medicamentos poate fi schimbat periodic de medicul dvs curant, in functie de raspunsul la terapie, in scopul minimizarii efectelor secundare si maximizarii efectului hipotensor.

Preparatele topice scad presiunea intraoculara prin 2 mecanisme – prin cresterea drenarii umorii apoase sau prin scaderea producerii acesteia. Medicamentele utilizate in tratamentul glaucomului pot avea la baza derivati de prostaglandine, β-blocanti (timololul), α-blocante, inhibitori ai anhidrazei carbonice. Pentru a avea un efect maximal medicatia trebuie administrata regulat, la aceleasi ore. Aceste medicamente, desi aplicate topic, pot avea reactii adverse atat locale cat si generale. Este necesar sa va informati medicul oftalmolog asupra afectiunilor de care suferiti si asupra terapiei pe care deja o urmati. Solutiile oftalmice antiglaucomatoase pot produce: ochi rosu, senzatie de arsura, modificari ale ritmului cardiac, respiratiei, dureri de cap, vedere incetosata.

Tratamentul medicamentos - sistemic include medicamente administrate in special in formele acute sau cele rezistente la tratament, pana la rezolvarea chirurgicala. Efectele adverse includ somnolenta, parestezii (furnicaturi) ale fetei si extremitatilor, mai rar oboseala, nervozitate, tremor, depresie, sete, tulburari digestive, uneori eruptii cutanate alergice.

Tratamentul chirurgical laser este eficient in mai multe tipuri de glaucom si se realizeaza in doua moduri:

- Iridotomia laser creeaza o comunicare intre camera posterioara si cea anterioara prin aplicarea unor puncte de impact laser in irisul periferic; in acest mod UA ajunge la nivelul unghiului camerular.

- Trabeculoplastia laser consta in aplicarea impactelor laser la nivelul retelei trabeculare in scopul unui drenaj mai bun al umorii apoase.

Chirurgia clasica - trabeculectomia consta in creearea chirurgicala a unei noi cai de eliminare a umorii apoase din CA intr-un spatiu protejat de sclera si conjunctiva – bula de filtrare. Este cea mai frecvent folosita metoda invaziva in tratamentul glaucomului, avand o eficacitate dovedita in tratamentul glaucomului avansat.

Cat de des ar trebui sa fac un examen oftalmologic?

Pentru a ma asigura ca nu am glaucom:

Este foarte important sa fiti examinat regulat de un medic oftalmolog in scopul diagnosticarii si tratarii precoce a unui eventual glaucom. Examenul oftalmologic ar trebui sa aiba loc:

- inainte de 40 de ani, la fiecare 2 - 4 ani;

- intre 40 si 54 de ani, la fiecare 2 - 3 ani;

- intre 55 si 64 de ani, la fiecare 1-2 ani;

- dupa varsta de 65 ani, de 2 ori pe an.

Orice persoana cu risc crescut ar trebui sa fie vazuta de un oftalmolog o data pe an dupa varsta de 35 de ani.

Daca am fost diagnosticat cu glaucom ?

Pana la stabilirea unui tratament optim poate fi necesar sa mergeti la consult in fiecare saptamana sau luna. Nu exista o valoare standard a presiunii intraoculare sub care toti pacientii sunt protejati de avansarea defectelor de camp vizual. Chiar dupa normalizarea valorilor tensiunii intraoculare si stabilirea unei scheme terapeutice eficiente este necesar sa mergeti la control de cateva ori pe an.

Poate fi glaucomul prevenit ?

Glaucomul cu unghi deschis nu poate fi prevenit, intrucat inca nu se cunosc factorii determinanti. Poate fi insa prevenita afectarea nervului optic si pierderea vederii printr-o diagnosticare precoce si un tratament prompt, corect administrat. Diagnosticarea glaucomului in momentul in care pacientul devine constient de afectarea campului vizual inseamna, de cele mai multe ori, un glaucom absolut pe unul din ochi si un stadiu avansat pe celalalt ochi, ceea ce, din pacate este mult prea tarziu. Detectarea perimetrica a defectelor de camp vizual are loc in momentul in care s-au pierdut deja 40% din fibrele nervoase. Este evidenta, in aceste conditii, importanta unui screening al populatiei cu repetarea regulata a controlului oftalmologic constand in masurarea tensiunii intraoculare, evaluarea modificarilor fundului de ochi, efectuarea campului vizual computerizat. La acestea se pot adauga la indicatia medicului oftalmolog metodele imagistice (OCT, HRT, Gdx) care permit o analiza tridimensionala a capului nervului optic si evaluarea grosimii fibrelor nervoase, permitand detectarea precoce a modificarilor glaucomatoase.

Glaucomul secundar poate fi prevenit prin evitarea traumatismelor oculare, chirurgia cataractei, tratarea precoce a inflamatiilor si a celorlalte afectiuni ce stau la baza producerii acestuia.

Majoritatea cazurilor de inchidere acuta a unghiului pot fi prevenite prin iridotomii laser aplicate pe ochii cu risc crescut de inchidere acuta sau cronica a unghiului.

Afla daca esti expus riscului de a face glaucoma! Fa-ti testul : Ce risc am de a face glaucom?

Copyright © Reteaua Medicala: Articolul se afla sub protectia drepturilor de autor.

Autorul acestui articol: Dr. Claudia Duta, medic rezident oftalmologie
Cine a citit acest articol a citit si: :

» Sistemul vizual in primul an de viata al copilului

     Nou-nascutul, desi are un sistem vizual complet dezvoltat, nu poseda toate abilitatile vizuale necesare. Capacitatea de a misca ochii in directia dorita, de a focaliza la o anumita distanta, de a recunoaste obiecte si...

» Caracteristicile specifice ochiului uscat

     Ce este ochiul uscat ?Ochiul uscat este o afectiune cronica, in care scaderea calitatii si cantitatii filmului lacrimal duce la aparitia unor simptome ce pot varia de la o persoana la alta. In lipsa unui tratament adecvat...

» Rinita alergica – particularitati la copii

     Rinita se manifesta prin secretie nazala apoasa, mucoasa sau mucopurulenta data de inflamatia mucoasei nazale si este cea mai frecventa boala alergica la copii, dar numarul cazurilor noi de imbolnavire este subestimat...

» Afla de ce ti se zbate ochiul!

Atunci când ni se zbate ochiul, asociem adesea acest lucru un eveniment neplăcut  din viaţa noastră, care urmează să se întâmple. Dacă ni se zbate ochiul drept, o  să ne meargă bine, iar dacă ni se zbate ochiul stâng, vom avea...

» Retinopatia diabetica – complicatie cronica a diabetului zaharat

    Retinopatia diabetica – apare in urma afectarii vaselor de sange retiniene si este considerata cea mai frecventa cauza de orbire la pacientul cu diabet zaharat cu varsta cuprinsa intre 20 -74 ani.Diagnostic:a) Clinic- simptomele...

Comentarii 

 
#2 RE: Glaucomul - o boala cronica care afecteaza ochiiDrDuta 01-12-2011 12:32
Este un caz tipic de glaucom primar cu unghi deschis diagnosticat in momentul in care pacientul remarca pierderea de camp vizual . Din pacate ,in acest moment stadiul afectiunii este destul de avansat , astfel incat pierderea de camp este totala pe un ochi , tratamentul medicamentos avand rolul de a conserva campul vizual al ochiului congener . Este , de aceea , foarte important sa se inteleaga necesitatea solicitarii unui consult oftalmologic complet in mod regulat , cuprinzand examinarea polului anterior , examinarea fundului de ochi si masurarea tensiunii oculare . Acest set minim obligatoriu de investigatii furnizeaza medicului oftalmolog datele necesare pentru screening , ridicarea suspiciunii de glaucom constituind indicatia pentru investigatii suplimentare .
Raportează către un administrator
 
 
#1 RE: Glaucomul - o boala cronica care afecteaza ochiiD.B. 28-11-2011 17:23
Ma numesc D.B. si am 57 de ani . Acum aproximativ 1 an si jumatate am mers la un cabinet de optica medicala unde am fost consultata pentru stabilirea dioptriilor . In luna septembrie a acestui an am avut dereglari de vedere . La 1 noiembrie am mers la oftalmologie si am constatat ca nu vad nimic cu ochiul drept . Dupa verificari amanuntite , rezultatul a fost : TOD=63mmHg , TOS=21mmHg , dupa tratament cu picaturi tensiunea oculara (TO) incepand sa scada . Rezultatul : glaucom absolut ochiul drept , glaucom avansat ochiul stang . Pe data de 08.11.2011 : TOD=30mmHg , TOS=19mmHg . Pe data de 17.11.2011 : TOD=24mmHg , respectiv 29mmHg , la interval de 2 ore , TOS=19mmHg sub tratament maximal .
Mentionez ca nu am avut nici un fel de simptome , nu am avut dureri de nici un fel . Singurul simptom a fost acela ca am avut dereglari de vedere , iar la televizor sau calculator am simtit ca imi obosesc foarte tare ochii .
Raportează către un administrator
 

Pentru a putea posta un comentariu este necesar sa va logati.

Pentru a te inregistra, click aici.

In cazul in care sunteti inregistrat si nu sunteti logat, click aici.

Sugestiile tale sunt foarte importante pentru noi deoarece ne vor ajuta să-ţi oferim un serviciu mai bun.
 

cauta medic

cauta farmacii

discount button
farmacii
clinici

Pune o intrebare unui medic specialist

Cele mai populare intrebari

Care e valoarea normala a INR-ului? 27306
Eficienta polygynax 15473
alimente permise dupa operatia de apendicita 13601
Trombocite crescute 12336
Gravitate rezultat LSIL 10758
din ce cauza vomiti sange? 10559
sub coaste simt o umflatura... 9332
durere in zona inghinala dreapta 8337
rezultate cultura normale sau nu? 6620
Creatinina serica mare 6617
Interpretare analize 6130
Mi-au iesit niste bubite pe penis. Ce inseamna? 6067
Ciplox - picaturi oftalmice pot fi folosite la un copil de 6 ani? 6051
sanzyme ? sa ii dau sau nu ? 5707
am tot timpul mucozitati in gat 5582
Calcitonina marita - analize? 5571
Tratament gastroenterocolita 5552
am o durere la talpa picirului chiar sub degete 5463
interpretare rmn cerebral 5439
mancarime a pleoapelor,descuamare... 5434
ochi care curg 5196
La cat timp dupa tratament cu antibiotic se reface examenul de urocultura?! 5159
Colesterolul meu este de 270. Ce pot face sa il scad? 5155
pete rosii la incheieturile mainilor 5144
Tratament ASC-US 5130
Nodul in gat ce inseamna? 5051
am facut 2 teste de sarcina si au iesit negative.Pot fi insarcinata? 4884
Abstinenta pe perioada tratamentului cu ovule? 4735
Ce inseamna coji si roseata la nivelul lobului urechii? 4730
Ce semnifica analiza idr pentru tuberculina? 4666
Fetita mea are in scaun oua de ascaris lumbricoides... 4607
La testul papanicolau mi-au fost descoperite doua infectii 4561
recomandare pt.copil care vomita 4549
Nistatina pentru prevenirea candidei 4353
Veruci plate si molutrex 4342
fetita mea merge doar pe varfuri e normal??? 4250
pana la cate saptamani de sarcina se poate lua aspenter? 4241
Ce inseamna histerectomia subtotală? 4211
Viroza eruptiva...de care? 4177
stafilococul auriu -ce analize mai tb.sa fac? 4176
dureri abdominale la bebelus 4154
glicemie mare 4131
In ce conditii pot relua tratamentul cu cervucid? 4084
cum se poate regla tranzitul intestinal (scaune prea tari) la un copil de 1 an ? 3985
recomandare pt.expectoratie copil 3949
Conizatie sau biopsie cervicala? 3835
Detalii LSIL 3814
Fiica mea are un chist seros de 3 cm 3715
Ma doare in piept. E posibil sa am probleme cu inima? 3645
E normala sangerare dupa 3 saptamani de la ERAD? 3641
Scurgeri din buric 3626
Efectul anesteziei si a radiografiei in primele saptamani sarcina? 3615
cum pot sa scad trigliceridele (223) si colesterolul (241)? 3510
care este cauza manancarimii de la nivelul calcaielor? 3506
Umflatura in zona fruntii situata central, chiar deasupra sprancenelor. 3475
Foarte brusc mi-au aparut multe cosuri pe fata. Ce sa fac? 3469
Durere ovar dreapta cu iradiere mijloc? 3441
ce este inflamatia? 3430
Dupa un avort cand trebuie sa-mi vina menstruatia? 3411
Cafeaua de la automat este sanatoasa? 3351
Tuse seaca. Cauze? 3346
SENZATIE DE USTURIME 3320
scurgere crem maronie 3317
de ce ma doare stomacul? 3304
Consult cardiologic? 3289
surplusul de mucus la un bebelus de 5 luni 3287
ce sanse sunt sa duc o sarcina la bun sfarsit cu ureaplasma? 3237
Se poate inlocui moldaminul? 3211
de ce apar pe fata bubite? 3208
Cat de grava este rana pe col? 3199
intepaturi la inima 3086
Ce inseamna AP ? 3032
Folosirea unei centuri cu electrostimulare imi poate afecta organe interne? 2993
Cum scap de mancat compulsiv? 2971
sunt normale sangerarile vaginale in trim.III de sarcina? 2964
Mancarimea scalpupui si caderea parului 2962
Sunt recomandate spalaturile cu ceai de pelin dupa o interventie de ERAD? 2941
persista intoleranta la lactoza a copilului? 2924
Ejaculare precoce 2891
Transaminaze GOT crescute 2844
Va rog sa-mi spuneti ce tratament sa iau 2837
am mancarimi ale pielii picioarelor dupa epilat...??? 2836
adenomul hipofizar si sarcina 2816
din ce cauza am dureri musculare? 2798
Am tenul foarte gras. Ce creme ar trebui sa folosesc? 2792
perioada administrare lapte fara lactoza pt. bebe de 8 luni? 2775
am niste pete rosii-maronii pe brate 2775
Bebelusul are mucozitati 2758
Pot sau nu sa raman insarcinata? 2730
pete rosii pe fata? 2726
formatiune macronodulara neomogena 2717
O valoare a TSH de 1.04 reprezinta un risc mare sau mic pentru sanatatea mea? 2714
cum pot scapa de pilozitatea excesiva? 2699
din ce cauza apar viermisorii intestinali la bebelusi si cum se pot elimina? 2674
ce ar putea fii o durere intre ovarul drept si picior?? 2674
baietelul meu face amigdalita pultacee din 2 in 2 luni 2641
Poate exista secretie lactata cata vreme prolactina este normala? 2631
poate fi un copil purtator de virusul varicelei si sa-l dea la altii daca nu face el insasi boala? 2621
as vrea sa stiu daca sufar de tbc 2620
cand se inchide fontanela anterioara? 2618
Lipom sau altceva are bebelusul meu? 2608
Irigatii vaginale inainte de folosirea ovulelor 2601
pot ramane insarcinata dupa cauterizare rana pe uter? 2593
ce presupune desfundarea canalului lacrimal ? 2585
din ce cauza imi cade parul? 2573
Pot folosi ovulele CERVIRON pe timpul alaptarii? 2544
Tumora Cefalo-Pancreatica pT3N1M0 2521
Betabioptal la nou nascut? 2517
Sindrom de malabsorbtie intestinala 2514
poate fi balonarea cauzata de stres? 2483
Care sunt cauzele leucopeniei? 2478
ce inseamna circulara pericervicala 2476
care sunt cauzele setei excesive? 2470
ce semnifica analiza --electroforeza hemoglobinei 2468
Cervugid + antibiotice 2454
de ce ma doare mijlocul? 2435
rezultate analize sange 2421
ce inseamna : distrofie eritocitarar si hipocromie marcata? 2413
lipom? 2401
alimentatie sindrom hodgkin 2391
ce efecte poate avea valoare timpului quick mare? 2387
Arata testul Papanicolau sarcina? 2382
LSiL 2375
contraindicatii extract zmeur + castan 2359
copil mic cu fontanele mari 2335
mancarimi ale pielii 2303
e normala scrugerea maronie? 2300
De ce mi se umfla ploapele?? 2292
de ce nu apare butonul embrionar? 2285
Ag HBs 2278
mai este necesara administrarea de vitamina D pt.copil? 2262
Cum sa scap de nodulul de pe tiroida? 2255
dureri de picioare si transiparatie la copii 2227
Este bun ceaiul de pelin in cazul ranilor de col? 2212
Buletin Anatomopatologic 2209
Ce presupune regimul alimentar dupa operatie de ocluzie intestinala? 2201
ce semnifica analiza --electroforeza hemoglobinei? 2191
fetita mea de 2 ani si 4 luni are o tuse care nu o mai lasa 2147
limba umflata ? 2140
Poti ramane insarcinata fara contactul sexual? 2137
Se mai poate vorbi de hidrosalpinx? 2126
Pata rosie care nu mai trece, pe capul bebelusului dupa intepatura unei gaze 2095
Cu ce sa-i dau fetitei pentru mancarime la spate, deasupra funduletului, in zona unde este elasticul pampersului? 2095
pot lua cervugid in sarcina? 2082
Care este parerea dumneavostra despre valoarea AMH- ului? 2060
Tratament hemangiom 2053
sunt recomandate tratamentele hormonale pentru a ma ingrasa? 2035
ce-ar trebui sa fac cind mi se cojeste pielea de linga nas,in regiunea narilor,la fel pielea din cap,care ar fi cauza acestui fapt? 2023
Este normal sa mai am secretii mamare? 2022
Ce intrebare ai pentru noi ? 2022
cate saptamani de sarcina am? 2015
Pot lua anticonceptionale? 1997
dieta cardiaci 1992
Mi-au aparut foarte multe cosuri brusc 1987
HERPES BUZA-REMEDIU-TRATAMENT? 1985
nodul la san.... 1984
ce tratament pentru raceala copil recomandati? 1977
Ce simte o femeie cand i se rupe himenul? 1969
In ce consta tratamentul alunitelor? 1968
Ce reprezinta aceste valori ??? 1966
Intre ce valori este ideal sa-si pastreze un diabetic glicemia? 1946
RANA PE UTER 1943
Ganglion 1939
exista vreun tratament de marire a penisului si contra ejaculari precoce 1929
cauza lipsei mentruatiei? 1926
sotul meu are probleme cu erectia... 1916
piele uscata 1894
Care sunt sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala? 1884
Ce tratament ne puteti recomanda pentru psoriazis? 1865
sunt foarte trista, va rog sa ma ajutati 1856
Ce ar putea fi cojitele care apar mereu la nivelul scalpului? 1841
Regim dupa operatie 1833
am pe piciorul drept nishte bubite... 1824
Care sunt cauzele secretiilor vaginale cu sange? 1818
am un lipom de circa 10 cm in apropiere de umarul drept 1817
Probleme menstruatie 1815
dupa nastere ..dereglare hormonala? 1814
Doxicilina mciprofloxacina si canesten ovule in sarcina. 1803
durere punctiforma gamba copil 1784
ce ce intampla de nu imi vine ciclul dupa chiuretaj? 1778
Poate fi usturimea gatului un tip de reactie alergica la PARACETAMOL? 1762
Ce investigatii medicale se fac pt determinarea prolactinomului? 1760
Pot trata o veruca obisnuita cu molutrex? 1760
Toxoplasmoza sub limita admisa 1756
ce as putea face in cazul constipatiei la copil? 1752
Cat de grava este colpita la adolescente? 1750
tratament ovule concomitent cu operatie? 1750
rezultat analize 1747
Cum pot slabi dupa nastere? 1743
Dieta frugifora este sanatoasa? 1734
la cat timp dupa ce nu mai alaptez ar trebui sa-mi vina ciclul? 1731
rezultat la electroforeza hemoglobinei la copil de 6 ani 1726
cand ar trebui sa am contact sexual pt a mari sansele de a avea un bebe? 1703
postinor 2 1702
Ce reprezinta petele care isi schimba culoarea sau dispar? 1696
Candida la bebelus de 6 luni 1690
e necesar sa fac un test de sarcina? 1686
care este diferenta intre tristetea cauzata de hormoni dupa nastere si depresia post natala? 1685
Cand este bine sa incepem perierea dintilor la copii si ce pasta si periuta recomandati? 1681
mobiluncus 1662


CONTOR VIZITE

Vizitatori Azi109
Vizitatori Luna Curenta29369
Total Vizitatori1015587

Disclaimer

Informatiile disponibile pe site-ul ReteauaMedicala.ro nu urmaresc sa inlocuiasca actul medical direct, consultatia, diagnosticul si tratamentul prescris de catre un medic de specialitate. 
Site-ul ReteauaMedicala.ro nu are solutii pentru toate problemele de sanatate. Informatiile punctuale pot sa nu fie aplicabile tuturor utilizatorilor site-ului. 
In cazul in care considerati ca prezentati simptome ce ar putea indica o problema de sanatate sau in cazul in care va simtiti bolnavi, adresati-va medicului. Pentru mai multe informatii, cititi Termenii si conditiile de utilizare a site-ului.